Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Το ταχύτερα περιστρεφόμενο άστρο κινδυνεύει να πάθει ίλιγγο

Στροβιλιζόμενος δερβίσης

To άστρο VFTS 102 βρίσκεται σε έναν γειτονικό γαλαξία, το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου (Πηγή: M.Fraser/P.Dufton/P/Dunstall/Hubble)   
To άστρο VFTS 102 βρίσκεται σε έναν γειτονικό γαλαξία, το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου

Το ταχύτερα περιστρεφόμενο άστρο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα γυρίζει σαν σβούρα 300 φορές ταχύτερα από τον Ήλιο -τόσο γρήγορα ώστε κινδυνεύει να διαλυθεί από τις φυγόκεντρες δυνάμεις που του ασκούνται, ανακάλυψε διεθνής ερευνητική ομάδα.

Το VFTS 102, ένα νεαρό, καυτό και γαλάζιο άστρο που βρίσκεται σε απόσταση 160.000 ετών φωτός, στο γαλαξία του Μεγάλου Νέφους του Μαγγελάνου, περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του με ταχύτητα 600 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο στη ζώνη του ισημερινού.

Συγκριτικά, η ταχύτητα περιστροφής του Ήλιου είναι μόλις 2 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο στον ισημερινό.

Η ταχύτητα του VFTS 102 είναι μάλιστα τόσο μεγάλη ώστε, αν το άστρο περιστρεφόταν 20% ταχύτερα, θα διαλυόταν σε διάπυρα κομμάτια.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές σε δημοσίευση που έχει γίνει δεκτή από το Astrophysical Journal Letters, μεγαλύτερες ταχύτητες επιστροφής έχουν παρατηρηθεί μόνο σε πάλσαρ, δηλαδή άστρα που εξαντλούν τα καύσιμά τους και μετατρέπονται σε μαγνητισμένα άστρα νετρονίων.

Οι ερευνητές εντόπισαν μάλιστα ένα πάλσαρ που απομακρύνεται από το VFTS 102 με μεγάλη ταχύτητα. Το πάλσαρ αυτό προσφέρει μια εξήγηση για την ακραία ταχύτητα περιστροφής, αναφέρει το Sciencemag.org.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι το VFTS 102 βρισκόταν κάποτε σε τροχιά γύρω από ένα άλλο κανονικό άστρο, το οποίο όμως έφτανε στα τελικά στάδια της ζωής του. Σε αυτή τη φάση, το συνοδό άστρο έχανε μάζα την οποία απορροφούσε το VFTS 102. Και αυτή η μεταφορά υλικού θα μπορούσε να επιταχύνει την περιστροφή του άστρου όπως το νερό που κυλά σε έναν μύλο.

Όταν πια είχε επιταχύνει το VFTS 102 στα όρια της αντοχής του, το γερασμένο συνοδό άστρο εξερράγη, μετατράπηκε σε άστρο νετρονίων, αποσπάστηκε από το δυαδικό σύστημα και πήρε δική του πορεία.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου