Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Αλκοόλ εναντίον μακαρονάδας

Η με μέτρο κατανάλωσή του περιορίζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες που προτιμούν τους υδατάνθρακες
Αλκοόλ εναντίον μακαρονάδας
Περίπου δύο ποτήρια κρασί την ημέρα φαίνονται να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στις γυναίκες που καταναλώνουν πολλούς επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Αν είστε γυναίκα, βρίσκεστε στη μέση ηλικία και σας είναι αδύνατον να στερηθείτε το λευκό ψωμί και τα μακαρόνια, αντιμετωπίζετε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσετε διαβήτη. Αν ωστόσο συνοδεύετε αυτές τις «επικίνδυνες» διατροφικές συνήθειες με δυο αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, ο κίνδυνος ενδέχεται να είναι μειωμένος.
Αυτό υποστηρίζει μια μεγάλη μελέτη η οποία διεξήχθη στις Ηνωνένες Πολιτείες. Η με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί στο παρελθόν και από άλλες έρευνες με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη.
Η νέα μελέτη είναι ωστόσο η πρώτη που διερευνά αυτή τη σύνδεση αποκλειστικά σε γυναίκες με διατροφή υψηλού γλυκαιμικού δείκτη – διατροφή δηλαδή η οποία συνίσταται σε μεγάλο βαθμό σε τροφές οι οποίες τείνουν να ανεβάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Μεγάλη μελέτη
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που αφορούσαν 82.000 γυναίκες οι οποίες συμμετείχαν στη Nurse’s Health Study, μια μακροπρόθεσμη μελέτη παρακολούθησης των δεικτών υγείας αμερικανίδων νοσοκόμων. Υστερα από 26 χρόνια παρακολούθησης 6.950 γυναίκες – ποσοστό περίπου 9% - εμφάνισαν διαβήτη.
Όπως περιγράφουν στο σχετικό άρθρο τους, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition», παράλληλα με την εμφάνιση διαβήτη οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις διατροφικές συνήθειες των εθελοντριών, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αλκοόλ, με βάση ερωτηματολόγια που αυτές συμπλήρωναν κάθε 4 χρόνια.
Συνολικά οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως π.χ. το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά, ο πουρές πατάτας, τα γλυκά, οι χυμοί φρούτων και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, καθώς και πολύ κρέας παρουσίαζαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη.
Διαφορά με το αλκοόλ
Μέσα σε αυτή την ομάδα του υψηλού κινδύνου ωστόσο οι γυναίκες που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ εμφάνιζαν κίνδυνο μειωμένο κατά 30% σε σχέση με εκείνες που δεν κατανάλωναν καθόλου οινοπνευματώδη. Ως μέτρια κατανάλωση εννοείται η πρόσληψη 24 γραμμαρίων αλκοόλ την ημέρα, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου δύο ποτήρια κρασί ημερησίως.
«Αν ακολουθείτε διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες χωρίς αλκοόλ ο κίνδυνος να εμφανίσετε διαβήτη αυξάνεται κατά 30%» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Δρ Φρανκ Χου, ερευνητής της Ιατρικής Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στη Βοστώνη και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Αν ωστόσο ακολουθείτε διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων αλλά πίνετε μέτριες ποσότητες αλκοόλ, ο αυξημένος κίνδυνος μειώνεται».
Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος προστατεύει από τον διαβήτη. Οι ερευνητές που τη διεξήγαγαν υποπτεύονται ωστόσο ότι το αλκοόλ ενδέχεται να επηρεάζει την έκκριση ινσουλίνης και άλλων ουσιών ύστερα από τα γεύματα, προλαμβάνοντας την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα που οδηγεί στον διαβήτη.
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Χου υπογραμμίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν συνιστά στις γυναίκες να αρχίσουν να πίνουν για να προλάβουν τον διαβήτη. «Εξακολουθούμε να συστήνουμε μια διατροφή με περιορισμένους επεξεργασμένους υδατάνθρακες» τόνισε. «Και για τις γυναίκες που πίνουν, θα πρέπει να το κάνουν με μέτρο».

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου