Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Tα µαθηµατικά του ποδοσφαίρου

Αφού ανέλυσε δεκάδες ώρες ποδοσφαίρου ο αθλητικός επιστήµονας κατέληξε στο συµπέρασµα πως οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Μέσι και ο Γουέιν Ρούνι είναι πολύ καλοί στα µαθηµατικά.

«Το ποδόσφαιρο είναι τέχνη, αλλά ταυτόχρονα και επιστήµη, και κάθε παίκτης χρησιµοποιεί γεωµετρία, αεροδυναµική και τις πιθανότητες για να φτάσει το µέγιστο τηςαπόδοσής του. Ταµαθηµατικά παίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο στο παιχνίδι, ώστε οι κορυφαίοι παίκτες συνδυάζουν τον αθλητισµό µε την επιστηµονική σκέψη για να ξεχωρίσουν από τους υπόλοιπους παίκτες», εξηγεί ο δρ Μπρέι.


ΤΑ ΦΑΟΥΛ
Για τις εκτελέσεις φάουλ από απόσταση 23 µέτρων η µπάλα πρέπει να φύγει από τοπόδι του ποδοσφαιριστήµε γωνία 16 µοιρών. Για τους δεξιοπόδαρους πρέπει να χτυπηθεί ελαφρά προς τα δεξιά ώστε να πάρει τα φάλτσα και να κατευθυνθεί µε δύναµη προς την εστία. Η αρχική ταχύτητα της µπάλας πρέπει να είναι95-115 χλµ. / ώρα και να περιστρέφεται µε 600 στροφές το λεπτό.

Ο αµυντικός της Μπέρνλι Καρλ Καρλάιλ που θεωρείται το «µεγαλύτερο µυαλό» του βρετανικού ποδοσφαίρου και είναι αριστούχος στα µαθηµατικά υποστηρίζει πως «από τον επιθετικό µέχρι τον τερµατοφύλακα στηριζόµαστε στις αρχές τηςεπιστήµης και τωνµαθηµατικών για να βελτιώσουµε την απόδοσή µας, να σουτάρουµε πιο καλά, να δίνουµε πάσες σε γωνίες ή να τοποθετούµε σωστά το τείχος».

Ο πρώην επιθετικός της Εβερτον και της ΤσέλσιΠατ Νέβιν που είναι πτυχιούχοςστις Τέχνες από τοΠανεπιστήµιο Caledonian της Γλασκώβης πιστεύει πως πολλοίείναι αυτοί που υποτιµούν το µυαλό των ποδοσφαιριστών.

«Στο σχολείο µε αποκαλούσαν Λάχανο γιατίπίστευαν πως ήµουν χαζός επειδή έπαιζα συνεχώς ποδόσφαιρο, παρά το γεγονός ότι έπαιρνα καλύτερους βαθµούς απ’ αυτούς στα διαγωνίσµατα. Θυµάµαι έναν δάσκαλο που µου είπε: «Μερικοίαπό τους καλύτερούς µου µαθητές ήταν ποδοσφαιριστές».

«Το γεγονός ότι η πλειονότητα τωνποδοσφαιριστών δεν σπουδάζει στα πανεπιστήµια δεν σηµαίνει πως είναι χαζοί. Αρκετοί από τους πιο έξυπνους ανθρώπους που έχω συναντήσει στο ποδόσφαιρο δεν είχαν ούτε απολυτήριο γυµνασίου», λέει µε έµφαση ο σχολιαστής πλέον του Channel Five. Και συνεχίζει: «Ανθρωποι σαν και µένα και τον Μπράιαν ΜακΚλερ (πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Γ. και της Σέλτικ) θεωρούµαστε εξαιρέσεις που πήγαµε στο πανεπιστήµιο. ∆εν θεωρώ όµως τον εαυτό µου εξυπνότερο απ’ όσους έχω παίξει ποδόσφαιρο».

«Οταν παίζεις για πολλά χρόνια µπάλα σε βοηθάνα κατανοήσεις τη γεωµετρία και να αντιλαµβάνεσαι καλύτερα τον χώρο που κινείσαι. Πολλοί άνθρωποι έχουν πνευµατικές ικανότητες σε ορισµένους τοµείς και οι ποδοσφαιριστές δεν είναι κάτι διαφορετικό. Υπάρχουν άνθρωποι που πηγαίνουν στο Κέµπριτζ ή στην Οξφόρδη, αλλά δεν διαθέτουν κοινωνική νοηµοσύνη».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου