Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Κινητό τηλέφωνο... χέρι μου!

Μέλος του σώματός τους είναι οι συσκευές για τους νέους.

Κινητό τηλέφωνο... χέρι μου!
Οι νέοι έχουν σχέση πάθους και εξάρτησης με τα κινητά τους τηλέφωνα

«Αγχωμένος/η», «εκνευρισμένος/η», «ανασφαλής», «νευρικός/ή», «ανήσυχος/η», «τρελός/ή», «πανικόβλητος/η», «θυμωμένος/η», «εξαρτημένος/η», «καταθλιμένος/η». Αυτές είναι μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποίησαν χίλιοι  νέοι και νέες από τους οποίους ζητήθηκε να ζήσουν χωρίς κινητό ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή για 24 ώρες. Οι νεαροί εθελοντές συμμετείχαν σε μια έρευνα από την οποία προέκυψε ότι  η έλλειψη του κινητού τηλεφώνου και άλλων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών τους προκαλεί ένα αίσθημα έλλειψης ανάλογο με αυτό που αισθάνονται όσοι έχουν χάσει κάποιο μέλος του σώματος τους.

Την έρευνα πραγματοποίησαν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και σε αυτή έλαβαν μέρος περισσότεροι από χίλιοι φοιτητές από δέκα χώρες. Οι φοιτητές έπρεπε να ζήσουν για 24ωρες χωρίς κινητά τηλέφωνα, τηλεόραση, ραδιόφωνο, υπολογιστές και άλλη ηλεκτρονική συσκευή.

Οι περισσότεροι εξ αυτών αντιμετώπισαν σειρά ψυχολογικών αλλά και σωματικών συμπτωμάτων ανάλογα με εκείνα που εμφανίζονται σε συνθήκες στερητικού συνδρόμου. Είναι ενδεικτικό ότι το 50% όσων πήραν μέρος στην έρευνα δεν άντεξαν και έσπευσαν να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα αλλά και τις υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές τους πριν την συμπλήρωση του 24ωρου δηλώνοντας ότι υποφέρουν.

Στερητικό σύνδρομο
"Οι φοιτητές περιέγραψαν πόσο τρόμαξαν αλλά και πόσο εξαρτημένοι είναι. Ανέφεραν ότι ανέμεναν ότι θα νιώσουν κάπως άσχημα, ότι θα εμφανίσουν λίγο άγχος αλλά δεν περίμεναν σε καμία περίπτωση ότι θα βιώσουν ψυχοσωματικά προβλήματα. Βίωσαν καταστάσεις μοναξιάς, πανικού, άγχους, ταχυπαλμίες. Κάποιοι είπαν ότι άκουγαν το τηλέφωνο τους να χτυπά ή τους ήχους λήψης μηνυμάτων ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι ένιωσαν σαν να τους λείπει κάποιο μέλος του σώματος" αναφέρει η Σούζαν Μάλερ, επικεφαλής της έρευνας.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν υπήρξαν διαφορές στην σχέση των φοιτητών με το κινητό τους τηλέφωνο και τις άλλες συσκευές ανάμεσα σε εκείνους που προέρχονταν από αναπτυγμένες χώρες και σε εκείνους από οικονομικά ασθενέστερες.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου