Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Επιταχύνεται η άνοδος της στάθμης των υδάτων της Μεσογείου

Στο τέλος του 20ού αιώνα η άνοδος της στάθμης της θάλασσας στην Μεσόγειο ήταν μικρότερη σε σχέση με την άνοδο των υδάτων σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όμως από την έναρξη του 21ού αιώνα και μέχρι σήμερα η άνοδος των νερών της Μεσογείου έχει αυξηθεί και φαίνεται να επιταχύνεται, σύμφωνα με μια νέα ισπανική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, υπό τον Μανουέλ Βάργκας Γιάνεθ του Ισπανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου, που παρουσίασαν τις εκτιμήσεις τους σε μελέτη με τίτλο "Κλιματική Αλλαγή στην Ισπανική Μεσόγειο", αποδίδει την ανοδική τάση των υδάτων κυρίως στην επίδραση της κλιματικής αλλαγής λόγω ανόδου της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τους Ισπανούς επιστήμονες, η στάθμη της Μεσογείου ανέβαινε ένα έως ενάμιση χιλιοστό κάθε χρόνο μετά το 1943, όμως τελευταία παρατηρείται επιτάχυνση της ανόδου, με αποτέλεσμα από το 2000 και μετά η στάθμη να έχει ανέβει κατά 20 εκατοστά περίπου. Η μελέτη, που βασίζεται σε ένα ισπανικό θαλάσσιο σύστημα παρατήρησης, πρωτοποριακό στην Ευρώπη, επιβεβαιώνει ότι η θερμοκρασία των νερών της Μεσογείου αυξάνεται (αν και στην περίοδο 2005-08 καταγράφηκε επιβράδυνση στην αύξηση), όπως επίσης αυξάνεται και η αλατότητά (αλμυρότητά) της.
Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στην Μάλαγα από το Ισπανικό Ίδρυμα Επιστήμης και Τεχνολογίας (FECYT) και το Ισπανικό Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο, αποδίδει πάντως τις παραπάνω τάσεις όχι μόνο στην κλιματική αλλαγή, αλλά επίσης σε φυσικές -κυρίως ατμοσφαιρικές- μεταβολές. "Η ατμόσφαιρα και οι ωκεανοί είναι χαοτικά συστήματα", σύμφωνα με την έρευνα.
Στην επιφάνεια της θάλασσας της Μεσογείου, η θερμοκρασία αυξήθηκε τον 20ό αιώνα σε βαθμό ανάλογο με την θερμοκρασία του άνωθεν αέρα, γύρω στους 0,7 έως 0,8 βαθμούς συνολικά.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου