Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Η Άγκρα θα γίνει η πρώτη ηλιακή πόλη της Ινδίας

Για χάρη του Τατζ Μαχάλ


Η κυβέρνηση της πολιτείας Ούταρ Πραντές, στη βόρεια Ινδία, ανακοίνωσε ότι η Άγκρα θα γίνει η πρώτη ηλιακή πόλη στη χώρα. Το σχέδιο, που έχει πενταετή διάρκεια, εντάσσεται στο ινδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ηλιακής ενέργειας, όμως βασικός στόχος της Ούταρ Πραντές είναι η διάσωση του Τατζ Μαχάλ, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η κυβέρνηση της πολιτείας Ούταρ Πραντές, στη βόρεια Ινδία, ανακοίνωσε ότι η Άγκρα θα γίνει η πρώτη ηλιακή πόλη στη χώρα, σε μια προσπάθεια το Τατζ Μαχάλ, ένα από τα «νέα επτά θαύματα του κόσμου», να διασωθεί από τη ρύπανση.

Η πρόταση υπεβλήθη το 2009, όμως πριν από λίγο καιρό εγκρίθηκε από την κεντρική κυβέρνηση της Ινδίας, όπως επιβεβαίωσε ο Βιτζάι Κουμάρ Μίσρα, υπουργός Εναλλακτικών Πηγών Ενέργειας της πολιτείας. «Τα έργα στην Άγκρα θα αρχίσουν μόλις εγκριθεί η Λεπτομερής Έκθεση του Προγράμματος» από τις αρχές της πολιτείας, διευκρίνισε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι «το ηλιακό πρόγραμμα θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω του 10%» σε σχέση με τη σημερινή κατανάλωση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα CleanTechnica, το σχέδιο προβλέπει την εγκατάσταση συστημάτων ισχύος 2.000kWp που θα συμβάλουν σε εξοικονόμηση της τάξεως του 10% από πολλές πηγές, ανάμεσά τους 6.400 ηλιακούς λαμπτήρες δρόμου, 20 ηλιακούς φωτεινούς σηματοδότες, 4.600 ηλιακές εστίες μαγειρέματος και πάνω από 5,5 εκ. λίτρα ζεστού νερού ημερησίως.

Ο προϋπολογισμός των έργων υπολογίζεται σε 100 εκ. δολάρια, το 70% εκ των οποίων θα προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα. Πάνω από το 30% της εξοικονόμησης θα προέρχεται από την εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων θέρμανσης του νερού στα σπίτια και ακόμη ένα 35% από άλλα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας των σπιτιών, π.χ. με την αντικατάσταση των λαμπτήρων πυράκτωσης και την αναβάθμιση των ψυγείων και των κλιματιστικών.

Το σχέδιο, που έχει πενταετή διάρκεια, εντάσσεται στο ινδικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ηλιακής ενέργειας, όμως βασικός στόχος της Ούταρ Πραντές είναι η διάσωση του Τατζ Μαχάλ, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ. Οι προσπάθειες σε αυτήν την κατεύθυνση άρχισαν πριν από 15 χρόνια, όταν η κεντρική κυβέρνηση επένδυσε 44 εκ. δολάρια σε σχέδιο περιορισμού της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Άγκρα. Μέσα σε λίγα χρόνια ωστόσο, το πρόβλημα οξύνθηκε και πάλι.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου