Ο βάτραχος Rheobatrachus silus, που γεννούσε τα μικρά του απο το στόμα, εξαφανίστηκε το 1983. Επιστήμονες από την Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να κλωνοποιήσουν το DNA του βατράχου, αξιοποιώντας τον πυρήνα των κυττάρων ενός ατόμου που κρατιόταν κατεψυγμένο απο την δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα. Φωτογραφία: Mike Tyler, University of Adelaide/ phys.org
Το πρώτο βήμα για να περάσει το Τζουράσικ Πάρκ απο τη σφαίρα της κινηματογραφικής φαντασίας στην πραγματικότητα, φαίνεται πως έκαναν επιστήμονες από την Αυστραλία οι οποίοι «ανέστησαν» το DNA ενός βατράχου, που είχε εξαφανιστεί πριν από 30 χρόνια.
Ο βάτραχος Rheobatrachus silus ήταν ένα ενδημικό είδος στα τροπικά δάση του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία. Επρόκειτο για ένα ιδιαίτερο είδος καθώς είχε την ιδιότητα να κυοφορεί τους απογόνους του στο στομάχι και να γεννά από το στόμα.
Η απώλεια όμως των ενδιαιτημάτων του και η προσβολή του είδους από ασθένειες, προκάλεσαν τον εξαφανισμό του βατράχου. Το είδος κηρύχτηκε επισήμως εξαφανισμένο.
Μέχρι πρόσφατα όμως οπότε και τα δεδομένα άλλαξαν. Επιστήμονες από την Αυστραλία ανακοίνωσαν σε συνέδριο στην Ουάσινγκτον ότι κατάφεραν να φέρουν πίσω στη ζωή το γονιδιακό υλικό του βατράχου.
Αυτό το κατάφεραν αξιοποιώντας τον πυρήνα από κύτταρα ιστών, ενός τέτοιου βατράχου που επιστήμονες κρατούσαν σε ένα καταψύκτη από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα.
Η τεχνολογία που χρησιμοποίησαν για να κλωνοποιήσουν το DNA του βατράχου οι επιστήμονες, λέγεται μεταφορά σωματικού κυτταρικού πυρήνα. Απομόνωσαν το DNA από κύτταρα του κατεψυγμένου βατράχου και το εγκόλπωσαν σε ένα ωάριο άλλου βατράχου, από παρεμφερές είδος.
Από τη διαδικασία αυτή, προέκυψαν ζωντά έμβρυα του εξαφανισμένου είδους βατράχου, τα οποία όμως δεν επιβίωσαν παρά για λίγες μέρες. Όμως οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικ Άρτσερ από το πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλλίας στο Σίδνεϊ ανέφεραν ότι πλέον το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε, αφού «έχουμε στη διάθεση μας καινούργια ζωντανά κύτταρα του εξαφανισμένου βατράχου, τα οποία διατηρούμε στην κατάψυξη».
Ο ίδιος με τους συνεργάτες του είναι απολύτως βέβαιοι ότι στο άμεσο μέλλον θα μπορέσουν να επαναφέρουν το είδος στη ζωή καθώς πλέον «τα μόνα εμπόδια μπροστά μας δεν είναι βιολογικά αλλά τεχνολογικά».
Πιστεύουν δε, πως με τον τρόπο αυτό θα προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες στην προστασία έμβιων οργανισμών, «αφού ένας τεράστιος αριθμός αμφιβίων απειλείται με αφανισμό από την καταστροφή του περιβάλλοντος».
Η αναγέννηση του εξαφανισμένου βατράχου, φαίνεται να είναι ο πρώτο στόχος. Ο επόμενος είναι ο τίγρης της Τασμανίας….
Πηγη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου