Υπάρχει μία μικρή πιθανότητα ένας πρόσφατα ανακαλυφθέντας κομήτης να βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη Άρη. Οι αστρονόμοι ακόμα υπολογίζουν την τροχιά του κομήτη, με όνομα C/2013 A1, αλλά, σε κάθε περίπτωση, θεωρούν ότι θα πλησιάσει πολύ κοντά στον κόκκινο πλανήτη τον Οκτώβριο του 2014.
“Ακόμα και αν δεν υπάρξει σύγκρουση, θα φαίνεται αρκετά καλά από τη Γη και εκπληκτικά από τον Άρη. Πιθανότατα, όπως φαίνεται από την επιφάνεια του Άρη, πρόκειται για κομήτη μεγέθους 4”, έγραψε ο ερασιτέχνης Αυστραλός αστρονόμος, Ian Musgrave.
Ο κομήτης ανακαλύφθηκε στις αρχές του 2013 από τον “κυνηγό” κομητών, Robert McNaught, στο παρατηρητήριο Siding Spring, στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας. Σύμφωνα με μία συζήτηση στο ερασιτεχνικό φόρουμ αστρονομίας, IceInSpace, όταν έγινε η ανακάλυψη, αστρονόμοι από το Catalina Sky Survey, στην Αριζόνα, έλεγξαν τις προηγούμενες παρατηρήσεις τους βρίσκοντας εικόνες του κομήτη που χρονολογούνται από τις 8 Δεκεμβρίου 2012. Αυτές οι παρατηρήσεις τοποθετούν τον κομήτη C/2013 A1 ακριβώς στην τροχιά του Άρη, στις 19 Οκτωβρίου 2014.
Παρόλα αυτά, μετά από 74 μέρες παρατηρήσεων, ο ειδικός σε θέματα κομητών, Leonid Elenin, σημειώνει ότι, σύμφωνα με νέους υπολογισμούς, η κοντινότερη απόσταση που θα βρεθεί ο C/2013 A1 από τον Άρη, τον Οκτώβρη του 2014, θα είναι 109,200 χιλιόμετρα ή 0.00073 ΑU (αστρονομική μονάδα). Αυτό το κοντινό πέρασμα οδηγεί πολλούς να αναρωτηθούν, αν οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Άρη θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του κομήτη.
Όπως τονίζει, όμως, ο Ian O'Neill του Discovery Space, εφόσον ο κομήτης έχει παρατηρηθεί μόλις για 74 μέρες (μέχρι στιγμής), είναι δύσκολο για τους αστρονόμους να προβλέψουν με ακρίβεια που θα βρίσκεται σε 20 μήνες από σήμερα. “Ο κομήτης C/2013 A1 μπορεί να περάσει σε ασφαλή απόσταση 0.008 AU (1,046,073 χιλιόμετρα)”, έγραψε ο O'Neill, “αλλά, από την άλλη, μπορεί ο Άρης να βρεθεί στην πορεία του”. Ο Elenin είπε ότι, επειδή ο C/2013 A1 κινείται σε ανάδρομη τροχιά σε σχέση με τον Άρη, “τη στιγμή της προσέγγισης (ή της σύγκρουσης) ο κομήτης θα κινείται με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των 56.32 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο”.
“Το μέγεθος του πυρήνα του κομήτη υπολογίζεται Μ2 = 10.3, κάτι που σημαίνει ότι η διάμετρός του μπορεί να φτάνει τα 50 χιλιόμετρα και άρα η ενέργεια από ενδεχόμενη σύγκρουση μπορεί να ισούται με έκρηξη 2x10^10 μεγατόνων”, πρόσθεσε.
Το θέαμα της ενδεχόμενης σύγκρουσης του C/2013 A1 με τον Άρη θα ξεπερνούσε ακόμα και εκείνο της σύγκρουσης του γιγαντιαίου κομήτη Shoemaker-Levy 9 (με διάμετρο 15 χιλιομέτρων) με τον Ερμή, όπως παρατηρήθηκε από το τηλεσκόπιο Hubble Space, το 1994.
Οι αστρονόμοι, πάντως, παρακολουθούν στενά την πορεία του κομήτη και επαναπροσδιορίζουν τις εκτιμήσεις τους με βάση κάθε νέο στοιχείο που προκύπτει.
Πηγη
Πηγη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου