Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Αναμένεται συντριβή δορυφόρου στη Γη

Έχει βάρος έξι τόνους, μήκος 11 μέτρα, είναι το μεγαλύτερο διαστημικό σκουπίδι της NASA και κατευθύνεται ολοταχώς προς τη Γη! 

Η πιθανότητα βέβαια να χτυπήσει κάποιον ο δορυφόρος UARS (Ερευνητικός Δορυφόρος Ανώτερης Ατμόσφαιρας) είναι μια στις 3.200, αλλά η NASA φρόντισε να... καλυφθεί και να προειδοποιήσει πως ίσως ο δορυφόρος της, μας έρθει στο κεφάλι!
Η συντριβή του UARS αναμένεται την Παρασκευή, αλλά δεν είναι γνωστό που ακριβώς θα συντριβεί. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως πρόκειται για το μεγαλύτερο διαστημικό σκουπίδι που θα πέσει στη Γη τα τελευταία 30 χρόνια!
Ο δορυφόρος εκτοξεύτηκε από το Discovery το 1991 για να μελετήσει την ατμόσφαιρα. Το 2005 η NASA αποφάσισε ότι ο UARS μπορούσε να αντικατασταθεί από καλύτερα μοντέλα. Και επέλεξε να τον... αφήσει στο διάστημα.
Οι επιστήμονες της NASA εκτιμούν ότι ο UARS θα διασπαστεί σε περίπου 100 κομμάτια, η λάμψη των οποίων ίσως να είναι ορατή ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το μεγαλύτερο από τα θραύσματα θα έχει βάρος περίπου 135 κιλά και το ένα στα τέσσερα θα καταλήξει στη Γη, σε μια έκταση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το πιο πιθανό, πάντως, είναι τα θραύσματα να καταλήξουν στον ωκεανό.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου