Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Περισσότεροι από 47 χιλιάδες Ιάπωνες είναι άνω των 100 ετών

Συμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας της Ιαπωνίας, 47.756 Ιάπωνες έχουν ηλικία 100 ετών και άνω. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γυναίκες.

Αποτελεί αύξηση κατά 3.307 άτομα από πέρσι - ο αριθμός των αιωνόβιων έχει τετραπλασιαστεί μέσα στα 12 χρόνια. Το 87,1% είναι γυναίκες.

Η γηραιότερη είναι η 114χρονη Τσιγιόνο Χασεγκάβα, που γενννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1896. Ο γηραιότερος άντρας είναι ο Τζιρουέμον Κιμούρα, επίσης 114 ετών, ο οποίος γεννήθηκε στις 19 Απρίλη, 1897.

Η Ιαπωνία έχει πληθυσμό 128 εκατομμύρια και αποτελεί μια από τις πιο ραγδαία γηράσκουσες κοινωνίες στον κόσμο. Έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων και ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής, με αποτέλεσμα να μειώνεται η φορολογική βάση όσο αυξάνονται τα κόστη συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και συστημάτων ιατρικής περίθαλψης.

Τους τελευταίους 12 μήνες, 24.952 πολίτες της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου μπήκαν στη λέσχη των αιωνόβιων. Κάθε ένας από αυτούς θα λάβει μια συγχαρητήρια επιστολή από τον πρωθυπουργό και μια ασημένια κούπα.

Η αξιοπιστία αυτών των στατιστικών αμφισβητήθηκε πέρσι αφού κατέστη σαφές ότι ορισμένα ονόματα στη λίστα ήταν νεκροί ή αγνοούμενοι. Η φετινή λίστα ίσως περιλαμβάνει κάποιους αγνοούμενους από το τσουνάμι της Φουκουσίμα. Ωστόσο το υπουργείο επιβεβαίωσε πως όλοι οι νέοι αιωνόβιοι στη λίστα είναι ζωντανοί.

Η έκθεση κυκλοφόρησε ενόψει της Ημέρας Σεβασμού προς τους Ηλικιωμένους, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στην Ιαπωνία στις 19 Σεπτεμβρίου.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου