Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

«Ουράνιο Παλάτι» στο διάστημα


Ο δρόμος για να αποκτήσει η Κίνα τον δικό της διαστημικό σταθμό άνοιξε την Πέμπτη με την επιτυχή εκτόξευση του πρώτου κινέζικου διαστημικού εργαστηρίου. Η αποστολή του Τιανγκόγκ-1, ή Ουράνιο Παλάτι, γέμισε με υπερηφάνεια τον κινεζικό λαό, που βλέπει το διαστημικό πρόγραμμα της χώρας ως σύμβολο διεθνούς γοήτρου.
Η εκτόξευση από την έρημο Γκόμπι, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 16.16 ώρα Ελλάδας και στέφθηκε με επιτυχία. Το μη επανδρωμένο Τιανγκόγκ-1, που θα παραμείνει σε τροχιά δυόμισι χρόνια, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα δοκιμών για τη συναρμολόγηση ενός επανδρωμένου διαστημικού σταθμού από την Κίνα έως το 2020.
Το επόμενο διάστημα η Κίνα σκοπεύει να εκτοξεύσει τρία σκάφη που θα συνδεθούν με το Τιανγκόγκ-1, και συγκεκριμένα τις μη επανδρωμένες κάψουλες Σενζού 8, 9 και 10, οι οποίες θα συνδεθούν αυτόματα με το τροχιακό εργαστήριο. Αν η επιχείρηση αυτή στεφθεί από επιτυχία, η ασιατική χώρα θα συνεχίζει με τις επανδρωμένες αποστολές Σενζού 11 και 12 το 2012.
Το Πεκίνο ξεκίνησε το διαστημικό του πρόγραμμα το 1990 και το 2003 έγινε μόλις η τρίτη χώρα του κόσμου που καταφέρνει να στείλει άνθρωπο στο Διάστημα. Πέρυσι εκτόξευσε το Τσανγκ-ε, το δεύτερο δορυφόρο της που τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, ενώ για το φθινόπωρο προγραμματίζεται μια κοινή σινο-ρωσική αποστολή στον Άρη.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου