Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Η φρουκτόζη πιο παχυντική από τη γλυκόζη

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη

Το σιρόπι καλαμποκιού που συνοδεύει πολλά πιάτα της δυτικής διατροφής είναι πλούσιο σε φρουκτόζη  
Το σιρόπι καλαμποκιού που συνοδεύει πολλά πιάτα της δυτικής διατροφής είναι πλούσιο σε φρουκτόζη

Οι τροφές που περιέχουν φρουκτόζη μπορεί να προκαλούν αύξηση του βάρους περισσότερο απ' ότι τα τρόφιμα που περιέχουν γλυκόζη, αποφαίνεται νέα αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.
Η κατανάλωση γλυκόζης δίνει «σήμα» στον εγκέφαλο ότι έχει ληφθεί τροφή από τον οργανισμό και άρα ικανοποιείται το αίσθημα της όρεξης. Αντίθετα, η φρουκτόζη δεν προκαλεί αυτό το αίσθημα, διαπίστωσαν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι η αυξημένη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη δυτική διατροφή μπορεί τελικά να είναι ένας εκ των αιτιολογικών παραγόντων της παγκόσμιας επιδημίας παχυσαρκίας.
Η μελέτη εξέτασε την αντίδραση του εγκεφάλου στην καθαρή φρουκτόζη και γλυκόζη. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα γενικά περιέχουν συνδυασμό των δύο γλυκαντικών ουσιών και γι' αυτό οι επιστήμονες τονίζουν ότι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων θα πρέπει να γίνει με προσοχή.
Επίσης, η έρευνα εστίασε στις επιδράσεις των γλυκαντικών στον εγκέφαλο αλλά δεν διερεύνησε κατά πόσο οι άνθρωποι τρώνε όντως περισσότερο μετά από κατανάλωση φρουκτόζης έναντι της γλυκόζης.
Στη μελέτη πήραν μέρος 20 άτομα με φυσιολογικό βάρος που υποβλήθηκαν σε εγκεφαλικές απεικονίσεις με λειτουργική μαγνητική τομογραφία πριν και μετά την κατανάλωση νερού που περιείχε είτε φρουκτόζη είτε γλυκόζη.
Όταν είχαν καταναλώσει γλυκόζη, οι επιστήμονες παρατήρησαν μείωση της δραστηριότητας στον υποθάλαμο, εγκεφαλική περιοχή που σχετίζεται με τη ρύθμιση της όρεξης και την ανταμοιβή. Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε όμοια μείωση μετά την κατανάλωση της φρουκτόζης.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου