Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Νέα τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας μέσω laser

Ερευνητές από την Ταϊβάν έχουν αναπτύξει ένα νέο πρωτόκολλο ασύρματης επικοινωνίας, το οποίο βασίζεται στην ανταλλαγή δεδομένων μέσω laser. Το νέο σύστημα είναι πολύ πιο σταθερό από το "παραδοσιακό" Wi-Fi, καθώς τα σφάλματα στη μετάδοση είναι ελάχιστα.

Η ταχύτητα της επικοινωνίας είναι 500Mbps (62,5 megabytes ανά δευτερόλεπτο) με μονό link, ενώ αν χρησιμοποιηθούν δύο laser pointers η ταχύτητα διπλασιάζεται.

Με τη χρήση ενός προενισχυτή κι ενός φίλτρου, τα σφάλματα είναι ένα bit για κάθε ένα δισεκατομμύριο που μεταδίδεται σε απόσταση δέκα μέτρων. Χωρίς προενισχυτή και φίλτρο, τα σφάλματα μετάδοσης είναι περίπου ίδια με αυτά του Wi-Fi - ένα bit σε κάθε 100.000. Στην περίπτωση του Bluetooth, το οποίο έχει επίσης εμβέλεια δέκα μέτρα, τα σφάλματα είναι ένα στα χίλια.

Η επικοινωνία μέσω laser λαμβάνει χώρα στο οπτικό φάσμα, κάτι που σημαίνει ότι δεν περνά μέσα από τοίχους ή άλλα αντικείμενα που εμποδίζουν το φως. Ένα παρόμοιο σύστημα βασίζεται σε λυχνίες LED, οι οποίες έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν επιπλέον να φωτίζουν το χώρο. Έτσι, ένα δωμάτιο μπορεί να φωτίζεται από LED και ταυτόχρονα να έχει και ασύρματη δικτύωση. Από την άλλη πλευρά, τα laser έχουν πολύ χαμηλότερο ποσοστό σφαλμάτων, ενώ παρέχουν και μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς είναι άμεσα αντιληπτό αν υπάρχει κάποια παρεμβολή (υποκλοπή) στη μετάδοση του σήματος.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου