Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Τιτανοβόας: O βασιλιάς των φιδιών

Είχε μήκος 15 μέτρα και ζύγιζε 1,2 τόνους!


Δείτε ένα βίντεο για τον φοβερό Τιτανοβόα

Ενα ντοκυμαντέρ που γυρίστηκε για λογαριασμό του Smithsonian Channel αποκαλύπτει όλα όσα αφορούν τον Τιτανοβόα, τον βασιλιά των φιδιών. Ο Τιτανοβόας ζούσε πριν από περίπου 60 εκατομμύρια έτη, είχε μήκος 15 μέτρα και ζύγιζε περίπου 1,2 τόνους!

Ο τιτάνας των ερπετών
Τα απολιθώματα του γιγάντιου φιδιού ανακαλύφθηκαν πριν από δύο χρόνια σε ένα ορυχείο στην περιοχή Κερεχόν στην Κολομβία. Ειδικοί που μελέτησαν τα απολιθώματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ένα πλάσμα βγαλμένο από ταινία φαντασίας.
Ο Τιτανοβόας,  όπως τον ονόμασαν οι επιστήμονες, έφτανε ή μπορεί και να ξεπερνούσε σε μήκος τα 15 μέτρα ενώ το βάρος του ίσως έφτανε τους 1,2 τόνους. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έκανε την εμφάνιση του στις τροπικές περιοχές του πλανήτη αμέσως μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από περίπου 60 εκατομμύρια έτη και έζησε για ένα διάστημα δέκα εκατομμυρίων ετών. Το βασικό ερώτημα των επιστημόνων στο οποίο καλείται να προσφέρει απαντήσεις το ντοκυμαντέρ ,είναι η αιτία που οδήγησε το ερπετό σε τέτοιο τερατώδες μέγεθος.
«Ένα από τα ερωτήματα είναι γιατί αναπτύχθηκε τόσο πολύ και νομίζουμε ότι η απάντηση κρύβεται στις κλιματικές συνθήκες εκείνης της εποχής στις τροπικές περιοχές. Οι θερμοκρασίες ήταν πολύ υψηλές, γεγονός που ευνόησε την ανάπτυξη του. Ο Τιτανοβόας ήταν ο μεγαλύτερος χερσαίος θηρευτής μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων και η δράση του διήρκεσε για περίπου δέκα εκατομμύρια έτη» αναφέρει ο καθηγητής Παλαιοντολογίας Τζόναθαν Μπλοχ, διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Φλόριδας, που ήταν μέλος της ερευνητικής αποστολής η οποία ανακάλυψε τα απολιθώματα του Τιτανοβόα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου