Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Δορυφόρος «σκούπα» εξολοθρεύει τα διαστημικά σκουπίδια

Στο επίκεντρο βρέθηκε και πάλι το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών, καθώς το Σαββατοκύριακο ένα κομμάτι παλιού ρωσικού δορυφόρου πέρασε ξυστά από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αναγκάζοντας το εξαμελές πλήρωμα να αναζητήσει προσωρινά καταφύγιο στις κάψουλες διαφυγής.

Ωστόσο, σύμφωνα με Ελβετούς επιστήμονες το πρόβλημα μπορεί να λυθεί εύκολα με την ανάπτυξη ενός ρομποτικού διαστημικού σκάφους, ικανού να «ρουφά» τα σκουπίδια.

Ειδικότερα, μεικτή επιστημονική ομάδα από το Διαστημικό Κέντρο και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ελβετίας (EPFL) αναπτύσσει, στο πλαίσιο του προγράμματος «CleanSpace One» έναν υπερσύγχρονο δορυφόρο, που στην ουσία θα «σκουπίζει» τα διαστημικά απόβλητα.

Ο νέος δορυφόρος διαθέτει αισθητήρες και κάμερες για να ανιχνεύει τον στόχο, καθώς και ρομποτικά χέρια που θα «αγκαλιάζουν» τα διαστημικά σκουπίδια. Η ταχύτητά του υπολογίζεται στα 28.000 χλμ την ώρα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αν καθαρίσουν το διάστημα από τα μεγάλα αντικείμενα, στην ουσία θα έχουν λύσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος, μειώνοντας τη συχνότητα των συγκρούσεων και αποτρέποντας τη δημιουργία μικρότερων διαστημικών σκουπιδιών.

Ο δορυφόρος «CleanSpace One» αναμένεται να εκτοξευθεί το 2016.



Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου