Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Η θερμοκρασία μπορεί να ανέβει έως 3 βαθμούς μέχρι το 2050 προειδοποιούν επιστήμονες

Έως και κατά 3 βαθμούς Κελσίου ενδέχεται να ανεβεί η μέση παγκόσμια θερμοκρασία μέχρι το 2050, ακόμη και εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέσα στα επόμενα χρόνια κινηθούν σε μέτρια επίπεδα, προειδοποίησαν οι υπεύθυνοι του μεγάλου πειράματος Climate Change Experiment. 

CHINA-POLLUTION/ 
Οι επιστήμονες που, με τη βοήθεια εθελοντών, «δάμασαν» την ισχύ χιλιάδων ηλεκτρονικών υπολογιστών σε ολόκληρο τον κόσμο, προβλέπουν ότι οι ρυθμοί της υπερθέρμανσης θα είναι ταχύτεροι από αυτούς που προέβλεπαν άλλες μελέτες. Συγκεκριμένα, τα μοντέλα έδειξαν ότι η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα ανεβεί κατά 1,4 με 3 βαθμούς Κελσίου, σε ένα σενάριο μέτριων επιπέδων εκπομπών.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, χωρίς περιορισμό της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου όπως το διοξείδιο του άνθρακα, ο πλανήτης ενδέχεται να ξεπεράσει μέσα σε αυτόν τον αιώνα το «όριο των 2 βαθμών Κελσίου», πέρα από το οποίο πιστεύεται γενικά ότι η κλιματική αλλαγή θα είναι μη αναστρέψιμη. Τα μέλη της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή ανέφεραν στη γνωστή έκθεσή τους του 2007 ότι, ακόμη και μια αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς θα έχει επικίνδυνες συνέπειες.
Οι προβλέψεις που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature Geoscience βασίστηκαν σε 10.000 προσομοιώσεις, οι οποίες «έτρεξαν» στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές εθελοντών μέσω του climateprediction.net με τη χρήση ενός περίπλοκου κλιματικού μοντέλου ατμόσφαιρας – ωκεανού. Οι επιστήμονες δοκίμασαν όλους τους πιθανούς συνδυασμούς φυσικών παραμέτρων προκειμένου τα αποτελέσματα να αντανακλούν, κατά τους ίδιους, τις αβεβαιότητες του κλιματικού συστήματος.
Παράλληλα, όπως υποστηρίζουν, οι προβλέψεις για άνοδο της θερμοκρασίας κατά 1,4 – 3 βαθμούς Κελσίου προέρχονται από μοντέλα, τα οποία καταγράφουν με ακρίβεια τις αλλαγές των θερμοκρασιών εδώ και μισό αιώνα. Η πρόβλεψη κατώτατης ανόδου είναι παραπλήσια με αυτήν της Διακυβερνητικής Επιτροπής, όμως αυτή για την ανώτατη άνοδο ξεπερνά την αντίστοιχη εκτίμησή της. 

Αβεβαιότητα
Όπως επισημαίνει ο Myles Allen από το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και βασικός ερευνητής του climateprediction.net, η διαφορά αυτού του εγχειρήματος από παλαιότερες προβλέψεις είναι ότι τα δεδομένα άλλων επιστημονικών ομάδων που χρησιμοποιούν κλιματικά μοντέλα, «δεν εξερευνούσαν το πλήρες εύρος της αβεβαιότητας – και γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται μελέτες όπως η δική μας».
Στον παράγοντα «αβεβαιότητα» δίνουν έμφαση και συνάδελφοί του που δεν μετείχαν στη μελέτη, αλλά χαιρέτισαν τα αποτελέσματά της ως «πολλά υποσχόμενα», κατά την Corinne Le Quere του Πανεπιστημίου East Anglia ή ως «σημαντικό βήμα για την περιεκτικότερη εκτίμηση της αβεβαιότητας», κατά την Gabi Hegerl από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Άλλοι επιστήμονες θέτουν υπό αμφισβήτηση τα αποτελέσματα της μελέτης. «Έχω τις επιφυλάξεις μου σχετικά με το να βασίζεται κανείς σε ένα μοντέλο που συνδυάζει θερμοκρασίες ξηράς – οι οποίες είναι σαφές ότι ανεβαίνουν- με θερμοκρασίες θαλάσσης, οι οποίες μπορούν να υπόκεινται σε μεγάλες δεκαετείς διακυμάνσεις», λέει ο επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου Julian Hunt.
Ακόμη και αυτός όμως εκτιμά ότι το σενάριο της ανόδου της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς μοιάζει όλο και πιο πιθανό, για τρεις λόγους: την έκλυση μεθανίου, τις μεγάλες αλλαγές στην αντανάκλαση φωτός στην επιφάνεια της Γης και τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ασία, που θα έχει ως αποτέλεσμα να επανεκπέμπεται στο Διάστημα λιγότερη ηλιακή ενέργεια.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου