Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Στο βαθύτερο σημείο της Γης ο Τζέιμς Κάμερον

Αναδύθηκε στην επιφάνεια της θάλασσας ο Καναδός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος είχε καταδυθεί μόνος σε ένα μικρό υποβρύχιο στην Τάφρο των Μαριανών στον Ειρηνικό Ωκεανό, 52 χρόνια μετά την πρώτη κατάδυση στο πιο βαθύ σημείο του φλοιού της Γης.

Στο βαθύτερο σημείο της Γης ο Τζέιμς Κάμερον

Η Τάφρος των Μαριανών είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης 10.971 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ο διάσημος σκηνοθέτης του «Τιτανικού» και του «Avatar» αναδύθηκε στην επιφάνεια ικανοποιημένος για την ιστορική αυτή κατάδυση στο βαθύτερο σημείο του ωκεανού (βάθος περίπου 11 χιλιομέτρων)», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του στο Twitter το National Geographic, το οποίο καθοδηγεί την αποστολή Deep Sea Challenger.
Χρειάστηκε δύο ώρες να φτάσει στον πυθμένα και πέρασε τρεις ώρες εξερεύνησης του βυθού, πριν ανέβει πάλι στην επιφάνεια. Η διαδικασία ανόδου του υποβρυχίου του Κάμερον, το οποίο έχει το όνομα «κάθετη τορπίλη» διήρκεσε περίπου 70 λεπτά.

Στο βαθύτερο σημείο της Γης ο Τζέιμς Κάμερον

Ο καναδός σκηνοθέτης αναδύθηκε σε απόσταση 500 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της νήσου Γκουάμ. "Είναι ένα τοπίο πολύ σεληνιακό, πολύ μοναχικό, πολύ απομονωμένο", δήλωσε στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης με τους δημοσιογράφους, λίγες ώρες μετά την επιστροφή του στην επιφάνεια.
"Είχα την εντύπωση ότι περνούσα από έναν πλανήτη σε έναν άλλο και ότι επιστρέφω σε διάστημα μιας μόνο ημέρας", πρόσθεσε. Ο πυθμένας της Τάφρου των Μαριάνων είναι "γυμνός, είναι ένας παράξενος κόσμος". "Είναι λίγο σαν να καταδύεσαι στο σκότος, είναι κάτι που ένα ρομπότ δεν μπορεί να περιγράψει", είπε ο κ. Κάμερον.

Στο βαθύτερο σημείο της Γης ο Τζέιμς Κάμερον
Πρόκειται μόλις για την δεύτερη επανδρωμένη αποστολή στο βαθύτερο των βαθύτερων σημείων του ωκεανού, με την πρώτη να πραγματοποιείται στις 23 Ιανουαρίου 1960 από τον υποπλοίαρχο του Αμερικανικού Ναυτικού, Ντον Γουόλς και τον Ελβετό ωκεανογράφο, Ζακ Πικάρ με το θρυλικό βαθυσκάφος «Trieste».
Στόχος του είναι να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ, περισσότερα από 50 χρόνια μετά την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη διάσημη τάφρο.
Ο Κάμερον πέρασε τα τελευταία χρόνια εργαζόμενος σε άκρα μυστικότητα με την ομάδα Αυστραλών μηχανικών για να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν το σκάφος, το οποίο ζυγίζει 11 τόνους και έχει μήκος πάνω από επτά μέτρα.

Ο υποπλοίαρχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, Ντον Γουόλς δίνει το χέρι του στον Τζέιμς Κάμερον πριν από την έναρξη της αποστολής στο βαθύτερο σημείο της Γης. Ο Γουόλς και ο Ελβετός ωκεανογράφος
Ο υποπλοίαρχος του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, Ντον Γουόλς δίνει το χέρι του στον Τζέιμς Κάμερον πριν από την έναρξη της αποστολής στο βαθύτερο σημείο της Γης. Ο Γουόλς και ο Ελβετός ωκεανογράφος, Ζακ Πικάρ, πραγματοποίησαν την πρώτη κατάδυση στην Ταφρο των Μαριανών το 1960 με το θρυλικό βαθυσκάφος «Trieste».

Το περιγράφει ως «κάθετη τορπίλη» που γλιστρά στο νερό αφήνοντάς του μία ταχεία κατάδυση.
Ο μικροσκοπικός θάλαμος που καθόταν ο σκηνοθέτης είναι κατασκευασμένος από χοντρό ατσάλι, το οποίο αντέχει σε πίεση 1.000 ατμοσφαιρών, στο συγκεκριμένο βάθος του ωκεανού.
Το υπόλοιπο της κάθετης στήλης είναι κατασκευασμένο από συντηγμένο αφρό, που δίνει αρκετή πλευστότητα για την επιστροφή στην επιφάνεια.
Το βαθυσκάφος έχει πολλά φώτα και κάμερες που μοιάζει με υποβρύχιο τηλεοπτικό στούντιο, με το οποίο ο Κάμερον μπορεί να σκηνοθετήσει μέσα από αυτό.
Επίσης διαθέτει ρομποτικούς βραχίονες που επιτρέπουν την συλλογή δείγματος βράχων και εδάφους και μία ομάδα ερευνητών εργάζεται με τον Κάμερον για να ταυτοποιήσει κάποιο νέο είδος. Ο ίδιος δηλώνει ότι η επιστήμη είναι το κλειδί της αποστολής του.
Πριν από την κατάδυση, ο σκηνοθέτης του Τιτανικού, δήλωσε στο BBC, ότι «αυτή η κατάδυση αποτελεί την εκπλήρωση ενός ονείρου».
«Μεγάλωσα με μια... σταθερή ροή επιστημονικής φαντασίας σε μία εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν μια πραγματικότητα επιστημονικής φαντασίας. Ανθρωποι πήγαιναν στο φεγγάρι και ο Κουστώ εξερευνούσε τον ωκεανό. Και με αυτό μεγάλωσα, αυτό εκτίμησα από την παιδική μου ηλικία», πρόσθεσε.
Δηλώσεις όμως έκανε και ο Ντον Ουολς, ο οποίος συνόδευσε τον Κάμερον και την ομάδα του στο σημείο της κατάδυσης. «Είναι ένας παραμυθάς και το γεγονός ότι επιστρέφει (στην Τάφρο) μετά από 50 χρόνια είναι ένα υπέροχο παραμύθι», είπε ο ηλικιωμένος σήμερα Γουόλς.
«Τα ενδιαφέροντά του ως παραμυθάς, οι ικανότητές του ως μηχανικός, η πρόσβασή του σε οικονομικούς πόρους, χορηγούς και ούτω καθεξής... όλα αυτά κατέστησαν εφικτή την αποστολή», ανέφερε.

Το πιο εχθρικό σημείο του πλανήτη
Η Τάφρος των Μαριάνων, ένα είδος μακράς "ουλής" μήκους 2.550 χιλιομέτρων στον Ειρηνικό Ωκεανού φθάνει τα 11,2 χιλιομέτρα βάθους στο σημείο Challenger Deep, βάθος όπου θα μπορούσε σε μεγάλο βαθμό να "καταπιεί" το Όρος Έβερεστ (8.850 μ.). Πρόκειται για το πιο εχθρικό σημείο στον κόσμο, βυθισμένο σε ένα συνεχές σκοτάδι.
Το προηγούμενο ρεκόρ κατάδυσης έλαβε χώρα το 1960, όταν ο υποπλοίαρχος του Ναυτικού των ΗΠΑ Ντον Γουόλς και ο Ελβετός ωκεανογράφος Ζακ Πικάρ είχαν καταδυθεί με ένα αμερικανικό βαθυσκάφος στην Τάφρο των Μαριάνων και έφθασαν τον φλοιό της γης σε βάθος 10.916 μέτρων. Δεν μπόρεσαν όμως να μείνουν παρά μόνο 20 λεπτά σε έναν κόσμο σκοτείνιασμένο από τη λάσπη.
Ο σκηνοθέτης έκανε γιόγκα και τρέξιμο καθημερινά για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης του. Στριμωγμένος στο πιλοτήριο που ήταν "τόσο στενό όσο μια κάψουλα Απόλλων", κινηματογράφησε σε 3D τους βυθούς με ισχυρούς προβολείς, συλλέγοντας δείγματα που η μελέτη τους ενδιαφέρει τομείς όπως η θαλάσσια βιολογία, η αστροβιολογία, η θαλάσσια γεωλογία και η γεωφυσική.
Φθάνοντας στο βυθό, ο εξερευνητής επιβεβαίωσε ότι "όλα τα συστήματα ήταν ΟΚ". Όμως, κατά την επιστροφή του στην επιφάνεια, δήλωσε ότι έμεινε μόλις δυόμιση ώρες στο βάθος του ωκεανού, πολύ λιγότερο από τις προγραμματισμένες έξι ώρες, εξαιτίας ενός προβλήματος με το υδραυλικό σύστημα του σκάφους του.
Η αποστολή του θα αποτελέσει το αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ σε 3D που θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες και από την τηλεόραση του National Geographic, επίσης το υλικό της θα δημοσιευτεί στο ομώνυμο περιοδικό, ενώ θα αποτελέσει βάση για εκπαιδευτικά προγράμματα.
Το υποβρύχιο ακολούθησε μια πορεία που είχε ως στόχο να εξερευνήσει το μεγαλύτερο αριθμό πιθανών περιβάλλοντων, τα ιζήματα του γήινου φλοιού, αλλά και τα γύρω βράχια, πλούσια σε στοιχεία για τους γεωλόγους.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου