Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Κοιμηθείτε καλά, ξυπνήστε καλύτερα

Πνευμονολόγος Μάνος Βαγιάκης, Διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Ύπνου του Ευαγγελισμού, ο κ. Ιωάννης Κουτσουρελάκης, Χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος στο Κέντρο Μελέτης Ύπνου του Ευαγγελισμού, η κ. Αγγελική Τσακμάκλη, Brand Manager Marketing Department της Media Strom και ο Μιχάλης Τόπακας, φαρμακοποιός, μίλησαν αποκλειστικά στον Pathfinder και μας έδωσαν πολλές χρήσιμες συμβουλές για να κοιμόμαστε καλά και να ξυπνάμε καλύτερα.



Παρόλο που οι ειδικοί επισημαίνουν πως είναι πολύτιμος για την υγεία μας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής τον έχει μετατρέψει σε είδος πολυτελείας, μάλιστα πάνω δύο εκατομμύρια Έλληνες αντιμετωπίζουν διαταραχές και προβλήματα στον ύπνο τους. Μην ανησυχείτε όμως, αφού υπάρχουν λύσεις για να κοιμηθούμε καλύτερα και να αντιμετωπίσουμε τις διαταραχές του ύπνου με τη βοήθεια της επιστήμης.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν όσους εμφανίζουν συμπτώματα όπως ροχαλητό ή δυσκολία στην αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, να απευθύνονται άμεσα στο γιατρό τους ή να κλείσουν ραντεβού σε ένα Εργαστήριο Μελέτης Ύπνου. Εκεί, εκτός από τη λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού και την εξέταση, ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να μιλήσει με κάποιο άτομο που κοιμάται μαζί σας σχετικά με την ποιότητα του ύπνου σας και τα συμπτώματα που παρουσιάζετε μέσα στην ημέρα.

Η ολονύχτια μελέτη ύπνου θα πιστοποιήσει αν πάσχετε από αποφρακτική άπνοια που είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας και είναι συχνότερη σε άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος.

Το κάπνισμα ή η κατάχρηση στο αλκοόλ πρέπει να αποφεύγονται αν θέλουμε να απολαύσουμε τον ύπνο μας χωρίς προβλήματα καθώς επιτείνουν τις διαταραχές του ύπνου.

Για να κοιμόμαστε καλά όμως, δεν αρκεί να θεραπεύσουμε τις διαταραχές του ύπνου, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και η επιλογή του κατάλληλου στρώματος. Είναι πολύ σημαντικό να κοιμόμαστε στο κατάλληλο στρώμα γιατί διαφορετικά είναι πολύ πιθανό να ξυπνάμε κουρασμένοι ή πιασμένοι. Σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να αντικαθιστούμε το στρώμα μας κάθε επτά χρόνια περίπου ή όταν διαπιστώνουμε ότι δεν υποστηρίζει σωστά το σώμα μας.

Στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και του ροχαλητού μπορούν ακόμη να μας βοηθήσουν και διάφορα σκευάσματα ή συμπληρώματα διατροφής που μπορούμε να βρούμε στα φαρμακεία. Τα συμπληρώματα διατροφής περιέχουν διάφορα συστατικά φυτικής προέλευσης όπως η βαλεριάνα ή η πασιφλώρα. Επίσης, για το ροχαλητό υπάρχουν οι ρινικές ταινίες που διευκολύνουν την αναπνοή στον ύπνο και ειδικά σπρέι που λιπαίνουν τον φάρυγγα και έτσι περιορίζουν το ροχαλητό.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου