Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Το τρέξιμο αποτρέπει την πρώιμη γήρανση των ποντικιών

Τα μιτοχόνδρια είναι τα εργοστάσια των κυττάρων. Με τη βοήθεια του οξυγόνου μετατρέπουν τη ζάχαρη και τα λίπη σε βιολογικό καύσιμο το οποίο κινεί το μηχανισμό των κυττάρων. Τα μιτοχόνδρια έχουν το δικό τους γονιδίωμα.
Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι οι μεταλλάξεις στο DNA των μιτοχονδρίων μπορεί να προξενήσουν πρώιμη γήρανση και θάνατο. Παράλληλα, μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους έδειξαν ότι η εξάσκηση της αντοχής μπορεί να βελτιώσει τη υγεία και να επιμηκύνει τη ζωή.
Πριν από λίγο καιρό μια ομάδα Καναδών και Αμερικανών ερευνητών επισήμανε για πρώτη φορά πως υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ αυτών των δύο καταστάσεων.
Η παρατήρηση έγινε στη διάρκεια πειράματος σε ποντίκια που είχαν μεταλλαγμένο το DNA των μιτοχονδρίων τους. Τα ποντίκια αυτά αρρωσταίνουν συντομότερα, γερνούν πρώιμα και πεθαίνουν νωρίτερα από τα φυσιολογικά ποντίκια. Οι ερευνητές έβαλαν μερικά ποντίκια να τρέχουν για 45 λεπτά, 3 φορές την εβδομάδα από την ηλικία των 3 μηνών και μετά. Όταν τα ποντίκια έγιναν 8 μηνών, ήταν εξίσου υγιή με τα φυσιολογικά ποντίκια και κανένα από αυτά δεν πέθανε πρόωρα.
Πιθανόν η εξάσκηση της αντοχής να επιμηκύνει και τη ζωή των παιδιών που πάσχουν από σπάνιες ασθένειες των μιτοχονδρίων οι οποίες προξενούν πρόωρη γήρανση.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου