Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Τα αγκάθια του αχινού βάση για ανθεκτικότερα οικοδομικά υλικά


Τη δομή των αγκαθιών του αχινού αποκρυπτογράφησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Konstanz, στη Γερμανία, και δηλώνουν πως τα αποτελέσματα της έρευνάς τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή ανθεκτικότερων οικοδομικών υλικών, όπως το σκυρόδεμα.

Όπως είναι γνωστό το κέλυφός του αχινού αποτελείται από ανθρακικό ασβέστιο. Ύστερα από την έρευνα των επιστημόνων του Konstanz με τη χρήση ακτίνων Χ, η οποία δημοσιεύεται στο "PNAS", αποκαλύφθηκε πως τα αγκάθια του αχινού συγκροτούνται κατά 92% από κρυστάλλους ασβεστίτη, που είναι "συγκολλημένα" με άμορφο ανθρακικό ασβέστιο χωρίς κρυσταλλική δομή (περίπου 8%). Ένα μικρό ποσοστό (0.1%) καταλαμβάνουν οι βιολογικές πρωτεϊνες.
Τα αγκάθια του αχινού, ένα από τα πιο μελετημένα βιοϋλικά, χρησιμεύουν ως άμυνα, αλλά ταυτόχρονα απορροφούν και τους κραδασμούς, καθώς είναι ανθεκτικά και διαθέτουν ελαστικότητα. "Πολλοί υποστήριζαν πως τα αγκάθια του αχινού ήταν ένας ενιαίος κρύσταλλος, ενώ άλλοι πίστευαν πως έμοιαζε περισσότερο με ένα υαλώδες υλικό", δήλωσε στο BBC ο Helmut Coelfen, ερευνητής της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου της  Konstanz.
Η επιστημονική ομάδα μελέτησε την δομή των αγκαθιών με ηλεκτρονικά μικροσκόπια, αλλά και τη τεχνική της κρυσταλλογραφίας ακτίνων-Χ με τη βοήθεια του εξοπλισμού στο Ευρωπαϊκό Συγκρότημα Ακτινοβολίας Σύγχροτρον στη Γκρενόμπλ. "Θέλαμε να εμβαθύνουμε στη δομή για αυτό κάναμε χρήση αυτής της τεχνικής", σημειώνει ο Jong Seto, επίσης μέλος της επιστημονικής ομάδας.


Η ανάλυση της δομής των αγκαθιών του αχινού θα μπορούσε να βοηθήσει στη δημιουργία ανθεκτικότερων οικοδομικών υλικών, αναφέρει ο Helmut Coelfen και αποκαλύπτει πως ήδη βρίσκονται σε "συνεργασία με δύο μεγάλες διεθνείς εταιρείες, που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα ανθεκτικότερο σκυρόδεμα". Η βασική τεχνική είναι να αναδιατάξουν τα νανοσωματίδια του μπετόν, έτσι ώστε να ακολουθούν τη δομή των αγκαθιών του αχινού, προκειμένου να γίνουν πιο ανθεκτικά.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου