Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Ακουστικά νέας γενιάς

Ενα ζευγάρι «αυτόματων» ακουστικών που προσαρμόζονται ανάλογα με το αφτί στο οποίο τοποθετούνται κάθε φορά ανέπτυξαν οι ειδικοί από το πρόγραμμα σχεδιασμού διαδραστικών συστημάτων Igarashi, της ιαπωνικής υπηρεσίας Επιστημών και Τεχνολογίας.
Τα Universal Earphones, όπως τα ονομάζουν, «αναγνωρίζουν» ποιο από τα δύο ακουστικά έχει τοποθετήσει ο χρήστης στο αριστερό ή στο δεξί αφτί με τη βοήθεια ενός αισθητήρα. Στη συνέχεια, προσαρμόζουν τον ήχο στο κατάλληλο κανάλι ανάλογα με το αφτί στο οποίο έχει τοποθετηθεί το κάθε ακουστικό, ώστε να ακούγεται στερεοφωνικά. Το επίτευγμα έχει ιδιαίτερη σημασία όταν παρακολουθεί κάποιος μια ταινία όπου η κατεύθυνση του ήχου στα ακουστικά πρέπει να είναι σε αντιστοιχία με την εικόνα.
Ακόμη, τα ευφυή ακουστικά καταλαβαίνουν πότε τα «μοιράζονται» δύο άτομα, γεγονός που οδηγεί στην αυτόματη ενσωμάτωση και των δύο καναλιών ήχου (δεξί - αριστερό) στην κάθε «ψείρα» ξεχωριστά, προσφέροντας έτσι μια πιο ολοκληρωμένη ακουστική εμπειρία.
Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να προσθέσουν και άλλες ενδιαφέρουσες δυνατότητες στα Universal Earphones, μεταξύ των οποίων είναι και η προσθήκη αισθητήρων που θα διαβάζουν την ηλεκτρική αγωγιμότητα του δέρματος. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουν ότι τα ακουστικά θα μπορούν να «φρενάρουν» και να συνεχίζουν τον ήχο από το σημείο που έχει σταματήσει κάθε φορά που ο χρήστης τα απομακρύνει ή τα τοποθετεί εκ νέου στ’ αφτιά του.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου