Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Σταθμός στο φεγγάρι;

Κοντά στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στην Φλόριντα ζουν πολλοί εργαζόμενοι της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας ΝΑΣΑ. Είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι διότι η αμερικανική κυβέρνηση όχι μόνο σταμάτησε λόγω υπερβολικού κόστους το πρόγραμμα μιας νέας αποστολής στο φεγγάρι, αλλά και επειδή πέρσι έκλεισε πια οριστικά το κεφάλαιο των διαστημικών λεωφορείων.

Πολλοί από τους υπάλληλους δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα αυτιά τους όταν στις αναμετρήσεις για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ο υποψήφιος Νιούτ Γκίνγκριτς υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα προωθήσει τα σχέδια για δημιουργία αμερικανικής αποικίας στο φεγγάρι. Σήμερα ο Γκίνγκριτς βρίσκεται πια εκτός κούρσας για το χρίσμα και οι περισσότεροι Αμερικανοί γελούν με τις προτάσεις του.

Κι όμως σχέδια υπάρχουν….
Προς αναζήτηση εταίρων η ΝΑΣΑ για τη δημιουργία σταθμού στο φεγγάρι
Λίγες εβδομάδες μετά τις προεκλογικές υποσχέσεις του Αμερικανού πολιτικού ο επικεφαλής της NΑΣΑ Γουίλιαμ Γκέρστενμαϊερ ζήτησε τη σύνταξη έκθεσης για το αν είναι εφικτή η δημιουργία διαστημικού σταθμού στο φεγγάρι. Στους επιστήμονες έδωσε μάλιστα και κατάλογο με ότι θα έχουν στη διάθεσή τους:
Για την μεταφορά στο φεγγάρι θα μπορούσε να χρησιμεύσει ένα νέο σύστημα εκτόξευσης διαστημικών πυραύλων, του οποίου η κατασκευή μόλις ολοκληρώθηκε, αλλά και το διαστημικό αεροσκάφος Orion. Στις προτεραιότητες της ηγεσίας της ΝΑΣΑ βρίσκεται την ίδια στιγμή η συνεργασία στο πρόγραμμα με ιδιώτες και διεθνείς εταίρους. Μια ακόμα απόδειξη ότι για τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα οι μονομερείς αποστολές στο διάστημα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Ίσως το πρόγραμμα αποτελεί ενδιαφέρουσα πρόταση τόσο για την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεία ESA, όσο και για την γερμανική DLR. Όπως και να΄ χει πάντως οι προοπτικές για τη ΝΑΣΑ δεν είναι και τόσο ρόδινες. Αν και ο Λευκός Οίκος ενέκρινε προϋπολογισμό ύψους 17,7 δις. δολαρίων για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, η ΝΑΣΑ λαμβάνει 1 δισ. λιγότερο από ότι είχε ζητήσει.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου