Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Νέα ένδειξη για την προέλευση της ζωής

carbohydrates_lifeΧημικοί του Πανεπιστημίου του York με επικεφαλής τον Paul Clarke έριξαν φως στην προέλευση των υδατανθράκων (σάκχαρα) που αποτελούν τα δομικά στοιχεία της ζωής. Συγκεκριμένα οι χημικοί  επαναδημιούργησαν μια διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να έχει συμβεί στον προβιοτικό κόσμο.
Σε συνεργασία με χημικούς από το Πανεπιστήμιο του Nottingham, έχουν κάνει το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση να δείξουν πώς προήλθαν και πώς αναπτύσσονται τα απλά σάκχαρα – θρεόζη και ερυθρόζη. Ειδικότερα, τα έφτιαξαν  με απλά υλικά που οι περισσότεροι πιστεύουν ότι υπήρχαν την εποχή που άρχισε η ζωή.

Όλα τα βιολογικά μόρια έχουν την ικανότητα να υπάρχουν ως αριστερόχειρες ή δεξιόχειρες μορφές. Όλα τα σάκχαρα στη βιολογία φτιάχνονται από τις δεξιόχειρες μορφές μορίων και ακόμα όλα τα αμινοξέα που συνθέτουν τα πεπτίδια και τις πρωτεΐνες, φτιάχνονται από αριστερόχειρες μορφές.
Οι ερευνητές βρήκαν χρησιμοποιώντας απλά αμινοξέα, αριστερόχειρης μορφής, να καταλύουν το σχηματισμό δεξιόχειρων σακχάρων. Έτσι, μπορούν να εξηγήσουν πώς προήλθαν οι υδατάνθρακες και γιατί η δεξιόχειρη μορφή κυριαρχεί στη φύση.
«Υπάρχουν πολλά θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την προέλευση της ζωής και πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι τα παραπάνω είναι ερωτήσεις σχετικά με τη βιολογία. Αλλά για να έχει εξελιχθεί η ζωή θα πρέπει να είχαν υπάρξει προτού να φτιαχτεί αυτή – οπότε τα πάντα μέχρι εκείνο το σημείο είναι χημεία ", δήλωσε ο Δρ Κλαρκ.
«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε την προέλευση της ζωής χημικά. Ένα από τα ενδιαφέροντα ερωτήματα είναι από πού προέρχονται οι υδατάνθρακες γιατί είναι οι δομικές μονάδες του DNA και του RNA.
Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στο Organic and Biomolecular Chemistry.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου