Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Οι γυναίκες πονούν περισσότερο από τους άντρες!

Η αέναη μάχη των φύλων για το ποιός αισθάνεται μεγαλύτερο πόνο έληξε. Εξελιγμένες τομογραφίες του εγκεφάλου δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν πιο έντονες αντιδράσεις στον πόνο από τους άνδρες. 


Η αντίδραση του αρσενικού φύλου σε ότι αφορά τον πόνο είναι συγκεντρωμένη σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται με την αποφυγή του πόνου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι γιατροί ερεύνησαν τις διαφορές μεταξύ των φύλων όσον αφορά τον τρόπο που τα δύο φύλα ανταποκρίνονται στον πόνο των χρόνιων παθήσεων, όπως για παράδειγμα το Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου - που πλήττει περισσότερο τις γυναίκες παρά τους άνδρες.

Όμως τα ευρήματα επίσης, έριξαν φως στη συζήτηση σχετικά με την ευαισθησία των δύο φύλων.

Μια ερευνητική ομάδα από το Λονδίνο και την Ιαπωνία με επικεφαλής τον καθηγητή Qasim Αζίζ, του Wingate Ινστιτούτου Neurogastroenterology, Queen Mary University of London, μελέτησε την εγκεφαλική δραστηριότητα και τις αντιδράσεις 16 ανδρών και 16 γυναικών και εστίασε συγκεκριμένα στην προσμονή και στην επεξεργασία του πόνου.

Στη μελέτη συμμετείχαν υγιείς εθελοντές, οι οποίοι πληροφορήθηκαν ότι ένα μικροσκοπικό μπαλόνι θα πρέπει να επεκταθεί στον οισοφάγο τους, πριν από τη διαδικασία, η οποία θα διαρκέσει ένα μόλις ένα δευτερόλεπτο.

Παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες είχαν λιγότερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που δημιουργούν φόβο και μεγαλύτερη δραστηριότητα σε περιοχές που εμπλέκονται στην προετοιμασία και τον σχεδιασμό των κινήσεων για να αποφευχθεί ο επικείμενος πόνος.

Στους άνδρες, ο φόβος ήταν κυρίαρχος, τη στιγμή που περίμεναν να αισθανθούν πόνο.

Ο καθηγητής Jon Rhodes, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρίας Γαστρεντερολογίας είπε: “Αυτό είναι μια συναρπαστική μελέτη που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της μη επεμβατικής τεχνολογίας για να αξιολογήσει πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος. Υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων στρατηγικών θεραπείας”.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου