Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Μορφές ζωής από το διάστημα

Αμμωνία και άζωτο, τα πρώτα ζωτικά χημικά συστατικά στα οποία βασίστηκε η ανάπτυξη των πρώτων μορφών ζωής, εντοπίστηκαν από αμερικανούς ερευνητές σε ένα μετεωρίτη που βρέθηκε στην Ανταρκτική. 

Φωτογραφία αρχείου  

Φωτογραφία αρχείου Ο βράχος, με βάρος 129 γραμμάρια έχει την ονομασία «Νουνάτακς 95229», βρέθηκε το 1995 και ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων χονδριτών, οι οποίοι περιέχουν άνθρακα και αφθονία οργανικών υλικών.
Οι μετεωρίτες αυτού του είδους είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε μικρά διαλυτά οργανικά μόρια, όπως διάφορα αμινοξέα, τα οποία θεωρείται ότι αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία της ζωής στον πλανήτη μας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σάντρα Πιτσαρέλο του πολιτειακού πανεπιστημίου της Αριζόνα, ανέλυσαν πέντε γραμμάρια σκόνης από τον συγκεκριμένο διαστημικό βράχο και βρήκαν ότι περιέχει αμμωνία, μια σημαντική ουσία πρόδρομο των πολύπλοκων βιολογικών μορίων, όπως τα αμινοξέα και το DNA.
Επίσης οι επιστήμονες, ανέλυσαν τα άτομα αζώτου μέσα στην αμμωνία και διαπίστωσαν ότι δεν είναι όμοια με αυτά που σήμερα υπάρχουν στον πλανήτη μας, συνεπώς απέκλεισαν ότι η αμμωνία προήλθε από μόλυνση του μετεωρίτη από τη Γη ή από το πείραμα.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των ΗΠΑ.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου