Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Ξανάσμιξαν μετά από 2.000 χρόνια!

Τους χώρισε η έκρηξη του Βεζούβιου στην αρχαία Πομπηία και ενώθηκαν ξανά μετά από 2.000 χρόνια.

Ο λόγος για τα ονόματα ενός ζευγαριού, τα οποία ήταν χαραγμένα πάνω σε μια μαρμάρινη επιτύμβια επιγραφή. Η έκρηξη του Βεζούβιου θρυμμάτισε τη μαρμάρινη πλάκα. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές είχαν φέρει «στο φως» τα περισσότερα θραύσματα, όμως έλειπε το κρίσιμο κομμάτι που θα ένωνε ξανά τα δυο ονόματα.

Η Πομπηία βυθίστηκε στη λάβα του Βεζούβιου στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική για την πόλη που είχε «ζωή» 200 ετών.

Ο τύμβος στον οποίο είχε ενταφιαστεί το παντρεμένο ζευγάρι είναι γνωστός ως «Τύμβος με τη Μαρμάρινη Πύλη». Η μαρμάρινη επιγραφή πιστεύεται ότι είχε τοποθετηθεί προσωρινά στον τύμβο, όταν ξεκίνησε να εκρήγνυται ο Βεζούβιος, και δεν ενσωματώθηκε ποτέ κανονικά στην πρόσοψή του.

Τα θραύσματα της επιγραφής, που είχαν ήδη βρεθεί, φυλάγονταν στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης.

Στο κομμάτι που έλειπε είναι γραμμένο το γυναικείο όνομα «Servilia», ενώ το ανδρικό όνομα της επιγραφής είναι το «Caltilius Pamphilus». Το παράδοξο είναι ότι και αυτό βρισκόταν στο ίδιο μουσείο, όμως ποτέ στο παρελθόν δεν είχε αναγνωριστεί ως το χαμένο μέρος της μαρμάρινης επιγραφής!

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τυχαία τo χαμένο κομμάτι του «παζλ», εξετάζοντας φωτογραφίες από θραύσματα επιγραφών που φιλοξενούνταν στο μουσείο.

Η επανένωση των ονομάτων του ζευγαριού θα είναι το highlight μιας έκθεσης, που θα ανοίξει τις πόρτες της στη Νέα Υόρκη. Ο τίτλος της είναι «Η ζωή και ο θάνατος υπό τη σκιά του Βεζούβιου».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου