H NASA τα καταφέρνει καλά στη επιστήμη αλλά λιγότερο καλά στη λογιστική: Η υπηρεσία ανακοίνωσε ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, το οποίο θα είναι 100 φορές ισχυρότερο από το Hubble και θα μπορεί να δει τα πρώτα άστρα που άναψαν στο Σύμπαν, θα κοστίσει τελικά τουλάχιστον 6,5 δισ. δολάρια, δηλαδή 1,5 δισ. περισσότερο από ό,τι είχε εκτιμηθεί.
Το κόστος θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο αν η εκτόξευση του οργάνου αναβληθεί για μετά το Σεπτέμβριο του 2015, προειδοποίησε ο υποδιοικητής της NASA Κρις Σκολίζ.
Για να προλάβει η NASA αυτή την ημερομηνία, είπε ο Σκολίζ, το Κογκρέσο πρέπει να αυξήσει τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας κατά 250 εκατ. δολάρια ανά έτος για την επόμενη διετία.
«Αμφιβάλλω αν θα καταφέρουμε να βρούμε επιπλέον 250 εκατομμύρια» παραδέχτηκε.
Η λανθασμένη εκτίμηση του προϋπολογισμού οφείλεται σε παραβλέψεις της διοίκησης κατά την έγκριση του προγράμματος το 2008, δικαιολογήθηκε ο υποδιοικητής της NASA. «Μας ξέφυγε ένα μέρος» είπε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.
Το μόνο θετικό είναι ότι η ανάπτυξη του James Webb (παίρνει το όνομα του δεύτερου διοικητή της NASA) δεν συναντά τεχνικά προβλήματα.
Το πανίσχυρο τηλεσκόπιο, το οποίο προβλεπόταν αρχικά να εκτοξευτεί το 2007 με κόστος μόλις 3 δισ. δολαρίων, θα είναι εξοπλισμένο με πρωτεύον κάτοπτρο με διάμετρο 6,5 μέτρων και συνολική επιφάνεια έξι φορές μεγαλύτερη από ό,τι το Hubble.
Τουλάχιστον 100 φορές ισχυρότερο από τον προκάτοχό του, το νέο όργανο θα αναλάβει μια σημαντική αποστολή με τέσσερα σκέλη: θα αναζητήσει τα αρχαιότερα και πιο μακρινά άστρα του Σύμπαντος, θα μελετήσει το σχηματισμό και την εξέλιξη των γαλαξιών, θα κατανοήσει τις διαδικασίες σχηματισμού άστρων και πλανητικών συστημάτων και θα ρίξει φως στην προέλευση της ζωής.
Το James Webb δεν αποκλείεται να φέρει μια νέα επανάσταση στην αστρονομία, ωστόσο οι εικόνες του ίσως δεν είναι τόσο εντυπωσιακές για το ευρύ κοινό: σε αντίθεση με το Hubble, το οποίο «βλέπει» το ορατό και το υπεριώδες φως, το νέο τηλεσκόπιο θα λειτουργεί μόνο στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, επομένως οι εικόνες του θα είναι ψευδοχρωματικές.
Πηγή
Posted in: Διάστημα
Αποστολή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
BlogThis!
Κοινοποίηση στο X
Μοιραστείτε το στο Facebook
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου