Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Διαθέτει ο άνθρωπος Ψυχικές Δυνάμεις;


Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, ο άνθρωπος πιθανόν έχει την ικανότητα να προβλέπει το μέλλον και να επιδρά στα γεγονότα πριν αυτά συμβούν.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από έναν ψυχολόγο προτείνει ότι οι άνθρωποι έχουν μυστικές ψυχικές δυνάμεις που τους επιτρέπουν να προβλέπουν τα γεγονότα που θα συμβούν στο μέλλον.
Ο καθηγητής Daryl Bem από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε εννέα διαφορετικά πειράματα στα οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 εθελοντές και όλοι -πλην ενός- εμφανίστηκαν να διαθέτουν ψυχικές δυνάμεις.
Σε ένα πείραμα, ζητήθηκε από κάποιους μαθητές να αποστηθίσουν μία λίστα από λέξεις και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να τις αναφέρουν, προτού τους δωθεί μία ομάδα από λέξεις για να τις γράψουν.
Οι εθελοντές έκαναν ανάκληση μερικών λέξεων πολύ εύκολα σε σχέση με κάποιες άλλες, οι οποίες μάλιστα ήταν εκείνες που κλήθηκαν αργότερα να γράψουν.


Σε ένα άλλο πείραμα, οι μαθητές κλήθηκαν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο καλυμμένες εικόνες στην οθόνη του υπολογιστή την πιο ερωτική. «Επέλεξαν τη σωστή εικόνα τόσες φορές που δεν μπορεί να θεωρηθεί απλά σαν σύμπτωση», ισχυρίστηκε ο δρ Bem. Η θέση της εικόνας άλλαζε κάθε φορά τυχαία όταν οι μαθητές καλούνταν να πάρουν την απόφασή τους, πράγμα που σημαίνει, σύμφωνα με τον Bem, ότι οι μαθητές μπορούσαν να «διαβάσουν» τα μελλοντικά σχέδια του υπολογιστή.
Ο Joachim Krueger, ψυχολόγος από τις Η.Π.Α., πιστεύει ότι ο ισχυρισμός ότι οι άνθρωποι κατέχουν ψυχικές δυνάμεις είναι «γελοίος», ωστόσο, παραδέχθηκε μελετώντας τη μέθοδο του Bem ότι «ειλικρινά, όλα μοιάζουν να συνδέονται σωστά μεταξύ τους»
Το περιοδικό New Scientist, που δημοσίευσε την έρευνα, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα κερδίσουν περισσότερο αξιοπιστία αν επαναλαμβάνονται συχνά και από άλλους.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου