Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Γιατί χάσαμε το τρίχωμά μας;

Σε αντίθεση με τους πιθήκους, ο άνθρωπος έχει τρίχες σε λίγα μόνο μέρη του σώματός του. Γιατί χάσαμε το τρίχωμά μας και πότε έγινε αυτό;
Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν με ακρίβεια για ποιο λόγο οι άνθρωποι είναι σχεδόν άτριχοι, σε σχέση με τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά. Σύμφωνα με μια θεωρία, που αναφέρεται συχνά, όταν κατεβήκαμε από τα δέντρα και βγήκαμε από τα δάση για να ζήσουμε στην ανοιχτή σαβάνα, το τρίχωμα απέβη ένα φορτίο που δε μας προσέφερε κάποιο όφελος. Κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, ζεσταινόμασταν πολύ. Αυτό είχε ως συνέπεια τα άτομα που είχαν πιο αραιό τρίχωμα να τα βγάζουν πέρα καλύτερα και έτσι σιγά σιγά το τρίχωμα εξαφανίστηκε. Το τρίχωμα στο κεφάλι διατηρήθηκε, όμως, για να το προστατεύει από τον ήλιο.
Ωστόσο, μια νέα θεωρία που προτάθηκε, μεταξύ άλλων, από το βιολόγο Mark Pagel του Πανεπιστημίου του Reading της Μεγάλης Βρετανίας λέει ότι τα παράσιτα που ζούσαν στο τρίχωμα εξελίχθηκαν με τον καιρό σε τόσο μεγάλη απειλή για την υγεία των προγόνων μας, που απλά έγινε μια φυσική επιλογή προς όφελος των ατόμων που είχαν πιο αραιό τρίχωμα. Επειδή, ταυτόχρονα, αρχίσαμε να ζούμε σε σπηλιές και να χρησιμοποιούμε τη φωτιά αλλά και ορισμένα απλά ρούχα, «καταφέραμε» να απαλλαγούμε από τη γούνα.
Το ανθρώπινο είδος έχασε κατά πάσα πιθανότητα το τρίχωμά του στο εξελικτικό στάδιο μεταξύ Homo habilis και Homo erectus, πριν από ενάμισι εκατομμύρια χρόνια περίπου.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου