Πολλοί οι λόγοι οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν μία τέτοια εξέλιξη. Οι τρεις πιο πιθανοί είναι: γενετικοί (κληρονόμηση ενός τύπου δέρματος που είναι επιρρεπές στη δημιουργία τέτοιων σχηματισμών), κατακράτηση υγρών (προκαλεί πρήξιμο, το οποίο μπορεί να κάνει ορατές τις σκιές) και η γήρανση (το δέρμα γύρω από τα μάτια λεπταίνει και χαλαρώνει). Τα βλέφαρα είναι οι λεπτότερες και μαλακότερες περιοχές του δέρματος. Το κανονικό δέρμα έχει πάχος περίπου 2 χιλιοστά, ενώ το δέρμα των βλεφάρων μόνο 0,5 χιλιοστά.
Οι σακούλες κάτω από τα μάτια, αποτελούνται από λιπαρό ιστό και υγρά, ενώ σε ορισμένες οικογένειες δημιουργούνται νωρίτερα. Σκιές από το φωτισμό μπορεί να κάνουν δυνατή την εμφάνιση των κύκλων, ή το λεπτό δέρμα στο χαμηλότερο επίπεδο του βλεφάρου μπορεί να επιτρέψει στο σκούρο κόκκινο ή πορφυρό εσωτερικό του να γίνει ορατό. Εάν το υγρό διατηρηθεί στο σώμα, οι σακούλες ίσως γίνουν μεγαλύτερες, καθώς κινούνται προς τα κάτω, λόγω βαρύτητας. Μερικές συνθήκες που έχουν σαν αποτέλεσμα τη κατακράτηση των υγρών είναι τα προβλήματα της καρδιάς, του θυροειδή, των νεφρών και του συκωτιού, η υψηλή πίεση του αίματος και το προεμμηνορροιακό φούσκωμα. Ορισμένα φάρμακα (όπως η κορτιζόνη) μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα υγρά. Επιπλέον, καθώς το σώμα γηράσκει, το δέρμα γύρω από τα μάτια λεπταίνει και ίσως να κρεμάσει προκαλώντας τις σακούλες.
Η κούραση μπορεί να κάνει τους μυς να χαλαρώσουν ή να χάσουν τον τόνο τους, με τα ίδια αποτελέσματα, αλλά η κούραση ίσως δεν είναι πιθανώς τόσο σημαντική αιτία. Μια άλλη κοινή αιτία πρηξίματος και δημιουργίας σακούλων, είναι η υπερβολική αύξηση της μυϊκής μάζας γύρω από τα μάτια. Αυτό αφορά ειδικότερα ανθρώπους που χαμογελούν ή στραβίζουν πολύ συχνά. Μερικές φορές η λύση στους κύκλους και τις σακούλες μπορεί να είναι τόσο απλή, όπως η παύση ενός ενοχλητικού καλλυντικού, σαν τη μάσκαρα, η οποία μπορεί να περιέχει μία χρωστική ουσία, υπεύθυνη για αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένους ανθρώπους.
Πηγή
Δημήτρης Μητροπάνος -Τα λαδάδικα (Το τραγούδι της ημέρας 23-11-2024)
Πριν από 36 δευτερόλεπτα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου