Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Μπορείς και εσύ να ψάξεις τον Ε.Τ.



Οι πολίτες είναι πλέον επίσημα προσκεκλημένοι να συμμετέχουν στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ταξιδέψουν στο διάστημα ή σε κάποια επιστημονική βάση για να την αναζητήσουν. Το μόνο που έχουν να κάνουν όσοι ενδιαφέρονται είναι να μπουν στην ιστοσελίδα SETIQuest.org, η οποία έχει ήδη ανέβει στο διαδίκτυο. Η «εκτόξευση» της ιστοσελίδας ανακοινώθηκε στο συνέδριο TED 2010 που πραγματοποιήθηκε στο Long Beach της California.

Η SETIQuest είναι προϊόν εργασίας του αστρονόμου Jill Tarter. Μετά την απονομή του βραβείου TED την περασμένη χρονιά, δόθηκε στον Tarter η ευκαιρία να κάνει μία ευχή μπροστά σε μία αίθουσα γεμάτη από κορυφαία ονόματα της τεχνολογίας και του σχεδίου. Ο Tarter ευχήθηκε να «δοθεί η ευκαιρία σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά στην αναζήτηση κοσμικής συντροφιάς».

Με τη SETIQuest, ο Tarter και η TED κάνουν την ευχή του αστρονόμου πραγματικότητα. Η ιστοσελίδα θα διαθέσει τεράστιες ποσότητες στοιχείων για πρώτη φορά στο κοινό. Επιπλέον θα δημοσιεύσει τον αλγόριθμο του σήματος ανίχνευσης του ινστιτούτου SETI ως ανοικτό κώδικα, καλώντας τους ταλαντούχους προγραμματιστές αλλά και ερασιτέχνες, λάτρες της τεχνολογίας να βοηθήσουν στην βελτίωση του.

«Με το διαθέσιμο απόθεμα και τους πόρους επεξεργασίας, μπορούμε να παρέχουμε ψηφιακά στους εμπειρογνώμονες και τους φοιτητές την ευκαιρία επεξεργασίας του σήματος και πολλών ανεπεξέργαστων δεδομένων... και τους καλούμε να ασχοληθούν με την ανάπτυξη νέων αλγορίθμων ανακαλύπτοντας νέους τύπους σημάτων που τώρα λείπουν» αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι προγραμματιστής μπορεί να έχει την ευκαιρία να ψάξει τον ΕΤ, χρησιμοποιώντας τίποτα άλλο παρά το γυμνό του μάτι. Οι επίδοξοι... επιστήμονες μπορούν να αναζητήσουν οτιδήποτε μοιάζει ύποπτο. Αν εντοπίσουν κάτι αφύσικο, μπορούν να χτυπήσουν το συναγερμό της παγκόσμιας κοινότητας. Αν αρκετοί είναι αυτοί που συμφωνούν ότι κάτι φαίνεται ιδιαίτερο ή περίεργο, η συλλογική τους ανησυχία θα διευθύνει τα τηλεσκόπια του SETI να στραφούν στο μονοπάτι με τις περισσότερες αμφιβολίες, αυτό του ουρανού. Ίσως πλέον ο καθένας να έχει την ευκαιρία να διαδραματίσει ένα ρόλο σε μία ανακάλυψη που θα αλλάξει την ιστορία.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου