Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Βιβλίο: Το Μανιφέστο του Unabomber

Πρόσφατα έπεσα στα χέρια μου ένα βιβλίο, λίγο διαφορετικό από όσα είχα διαβάσει μέχρι τώρα (αν και η αλήθεια είναι ότι αυτά δεν είναι και πολλά). Είναι γραμμένο από έναν τρομοκράτη της Αμερικής και το όνομα αυτού είναι «Το Μανιφέστο του Unabomber: Η βιομηχανική κοινωνία και το μέλλον της». Εδώ πρέπει να πω ότι δεν είναι ακριβώς ένα βιβλίο γραμμένο από έναν συγραφέα όπως συνήθως.


Αυτός που έχει γράψει το βιβλίο είναι ο Ted Kaczynski, γνωστός και ως Unabomber. Το επάγγελμα του ήταν καθηγητής μαθηματικών, ή καλυτέρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μια μαθηματική διάνοια. Επίσης είχε κλίση στα θέματα τεχνολογίας. Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ. Κάποια στιγμή μετά από κάποια γεγονότα που τον επηρέασαν, άρχισε τις εγκληματικές του ενέργειες. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος που ενεργούσε, ήταν να αφήνει βόμβες με την μορφή δεμάτων σε διάφορες γνωστές προσωπικότητες της Αμερικής. Αφού μετά από πολλά τρομοκρατικά χτυπήματα έγινε από τους μεγαλύτερους καταζητούμενους της χώρας . Κάποια στιγμή, απομονώθηκε σε μια σπηλιά όπου έγραψε και το συγκεκριμένο μανιφέστο. Αφού το τελείωσε, το έστειλε σε μια εφημερίδα και σε ένα περιοδικό και με την απειλή κι άλλου τρομοκρατικού χτυπήματος, τα ανάγκασε να το εκδώσουν.

Αυτό είναι το θέμα του βιβλίου, τα όσα έγραψε ο Unabomber στην σπηλιά του. Είναι η «κοσμοθεωρία» του για την κοινωνία, για τον πολιτικό και τεχνολογικό κόσμο. Το βιβλίο είναι σχετικά μικρό (150 σελίδες). Αυτό σημαίνει ότι διαβάζοντας το κάποιος, ακόμα και αν δεν συμφωνεί ή δεν το ενδιαφέρει, τουλάχιστον δεν θα προλάβει να το βαρεθεί. Η γνώμη μου για τα λεγόμενα του τρομοκράτη είναι λίγο μπερδεμένη. Κατά την γνώμη μου λοιπόν, μπερδεύει κάποια πράγματα, ασκεί δριμύ κατηγορώ σε έννοιες που δεν είμαι σίγουρος ότι όντως αληθεύουν. Αλλά γενικά είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο. Βάζει την κοινωνία σε μια άλλη διάσταση. Ενώ θα περίμενα κάποιος τρομοκράτης να είναι φιλικός πολιτικά προς την αριστερά, είναι το ακριβώς αντίθετο. Κατηγορεί τους αριστεριστές, όπως τους ονομάζει, για ψυχολογικά προβλήματα και ότι εμμέσως, πλην σαφώς, δεν εννοούν αυτά που λένε, ή τουλάχιστον τα λένε, επηρεασμένοι από συγκεκριμένους, εσωτερικούς τους παράγοντες. Επίσης κατηγορεί την τεχνολογία, η οποία πιστεύει ότι μας έχει στοιχίσει την ελευθερία μας. Όλα αυτά, δεν με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Παρόλα αυτά, βρίσκω το συγκεκριμένο βιβλίο αρκετά ενδιαφέρον και αξίζει την προσοχή κάποιου που θέλει να δει μια εναλλακτική άποψη. Δεν συμφωνεί κανένας βέβαια με τα εγκλήματα του. Δεν είναι απαραίτητα όλοι οι εγκληματίες αλήτες και άβουλα όντα. Και αυτό το βιβλίο είναι μια τρανή απόδειξη αυτού…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου