Εάν υπάρχουν δηλαδή τέτοια νοήμονα όντα αυτό εξαρτάται από το επίπεδο εξέλιξής τους : το πώς αντιλαμβάνονται το περιβάλλον, άρα και το χώρο και το χρόνο που είναι μέρη του περιβάλλοντος.
Φανταστείτε ότι εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε όλες τις διαστάσεις του σύμπαντος, του περιβάλλοντός μας, οι οποίες είναι έντεκα, ίσως και παραπάνω. Εμείς αντιλαμβανόμαστε 3 - 4 το πολύ διαστάσεις.
Σταμάτης Αλαχιώτης
Καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου Πατρών
«Για να έχει
επιστημονική βαρύτητα η απάντηση, θα πρέπει να στηριχτεί σε επιστημονικές βάσεις. Δεν υπάρχει άυλο, δεν υπάρχουν άυλα όντα, είναι οι ψυχές κατά κάποιο τρόπο στη μεταφυσική όμως θεώρηση. Όσον αφορά στο πώς θεωρούν το χρόνο και το χώρο, αυτό είναι συνάρτηση του βαθμού του επιπέδου νοημοσύνης τους. Εάν υπάρχουν δηλαδή τέτοια νοήμονα όντα αυτό εξαρτάται από το επίπεδο εξέλιξής τους : το πώς αντιλαμβάνονται το περιβάλλον, άρα και το χώρο και το χρόνο που είναι μέρη του περιβάλλοντος.
Φανταστείτε ότι εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε όλες τις διαστάσεις του σύμπαντος, του περιβάλλοντός μας, οι οποίες είναι έντεκα, ίσως και παραπάνω. Εμείς αντιλαμβανόμαστε 3 - 4 το πολύ διαστάσεις. Ο σκύλος μας δεν αντιλαμβάνεται όπως αντιλαμβανόμαστε εμείς την έννοια του χώρου, δε μπορεί να αντιληφθεί πόσο μεγάλος είναι ο πλανήτης ή η πόλη του ή το χωριό του. Ο χιμπατζής επίσης δε μπορεί να αντιληφθεί όλα όπως τα αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος.
Ανάλογα δηλαδή με το επίπεδο εξέλιξης της νοημοσύνης ενός όντος , ο εγκέφαλος επεξεργάζεται και τις έννοιες αυτές (του χώρου και του χρόνου). Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει εξελιχθεί μέχρι τώρα και είναι προσαρμοσμένος να επεξεργάζεται μέσα μεγέθη. Μέσα μεγέθη αποστάσεων, μέσα μεγέθη χρονικά. Δε μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως τον μικρόκοσμο και τον μακρόκοσμο.»
Χρίστος Γούδης
Διευθυντής Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής, καθηγητής στον Τομέα Θεωρητικής και Μαθηματικής Φυσικής, Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
«Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄50 όπου ένας μεγάλος Αστροφυσικός ο Φρεντ Χόιλερ έγραψε ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας «Το Μαύρο Σύννεφο». Σήμερα λοιπόν γνωρίζουμε πως, αυτά τα οποία ήτανε επιστημονική φαντασία – ένα σύννεφο το οποίο ήτανε ένας ζων νοήμων οργανισμός διότι διαχειρίζεται πληροφορία και μάζα -, θα μπορούσαν να είναι υπαρκτές καταστάσεις. Σήμερα έχουμε απτά στοιχεία. Υπάρχουν τεράστια μοριακά νέφη με πεπλεγμένες χημικές ενώσεις σε επίπεδο δομικών λίθων του DNA μέσα στο σύμπαν. Ενδεχομένως δε, το λίκνο της ζωής να έχει προέρθει σε τέτοια σύννεφα, και άρα, η ζωή και η αίσθηση της νοημοσύνης να μην περιορίζεται μόνο σε δομές τις οποίες εμείς γνωρίζουμε στη Γη.»
Σταμάτης Κριμιζής
Επίτιμος Διευθυντής Τμήματος Διαστημικής Φυσικής Πανεπιστημίου John Hopkins, εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA)
"Υπάρχουν τεράστιες πιθανότητες για διάφορες παραλλαγές στη βιολογία που εξετάζονται συνεχώς. Μάλιστα υπάρχει ένας σοβαρός κλάδος της επιστήμης που λέγεται Εξωβιολογία και εξετάζει τις συνθήκες και διάφορα άλλα σώματα του ηλιακού μας συστήματος κυρίως αλλά και των νεφώσεων τα διάφορα συστατικά κ.τ.λ.. Και μέχρι τώρα δεν έχουν καμία ένδειξη ότι υπάρχουν άλλα όντα. Τι να σας πω; Όταν κινηθεί κανείς σε ένα μη επιστημονικό πλαίσιο δηλαδή μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας όπως το “Star Trek”, τότε θα δει πολλές παραλλαγές επιστημονικής φαντασίας για το τι μπορεί να υπάρχει. Και η επιστήμη μέχρι τώρα δεν μπορεί να προσθέσει τίποτα σε αυτά."
Αθηνά Κουστένη
Αστροφυσικός στο Αστεροσκοπείο των Παρισίων, Πρωταρχικός Επιστημονικός Σύμβουλος για την αποστολή της ESA στον Τιτάνα
« Δεν αποκλείεται να έχουμε συνηθίσει να σκεφτόμαστε τον άνθρωπο, τη ζωή, το χώρο και το χρόνο με κάποιες δικές μας ιδέες, οι οποίες όμως μας επιτρέπουν να αφομοιώσουμε και να ζήσουμε στο χώρο που μας είναι διαθέσιμος αλλά μπορεί αλλού, σε άλλους πλανήτες να είναι όλα αυτά τα πράγματα εντελώς διαφορετικά.»
Ξενοφών Μουσσάς
Διευθυντής Τμήματος Εργαστηρίου Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών, αναπληρωτής Καθηγητής Φυσικής Διαστήματος
«Θα έλεγα ότι αν υπάρχουν άλλα όντα, θα πρέπει να είναι φτιαγμένα με παρόμοιο τρόπο με εμάς. Δεν εννοώ άνθρωποι με δύο χέρια, δύο πόδια, δύο μάτια, κ.τ.λ., αλλά σίγουρα με παρόμοια ύλη, την ύλη απ΄ όπου είναι φτιαγμένος ο άνθρωπος. Τώρα το αν θα έχουν λίγο παραπάνω άνθρακα ή λίγο παραπάνω άζωτο κατ΄ αναλογίαν, δεν είμαι σε θέση να μιλήσω πάνω σ’ αυτό γιατί δεν είμαι βιολόγος. Αλλά ας διακινδυνεύσω να πω ότι θα μπορούσαν να ήτανε διαφορετικοί σε αυτό. Σίγουρα θα μπορούσαν να έχουνε αναπτύξει διαφορετικούς πολιτισμούς, αλλά δεν θα έλεγα ότι θα ήταν άυλα όντα.
Με βεβαιότητα οι νόμοι της Φυσικής, της φύσης, είναι ίδιοι παντού. Έτσι βλέπουμε να αναπτύσσεται ας πούμε υδροδυναμικά οποιοδήποτε ον κινείται με μεγάλη ταχύτητα είτε στον αέρα τα πουλιά είτε στην θάλασσα όλα τα ψάρια. Συνεπώς, αν υπάρχουν όντα σε άλλους πλανήτες, θα υπακούουν σε κάποιους τέτοιους νόμους της φύσης. Δηλαδή αν ζουν σε ένα περιβάλλον όπως το περιβάλλον της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης, θα πρέπει να είναι ατρακτοειδή σαν τα δελφίνια για να μπορούν να διασχίζουν εύκολα μεγάλες αποστάσεις μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα. Βέβαια εκεί η ατμόσφαιρα είναι πολλή πυκνή και καυτή. Αν βάλουμε κάποια μέταλλα λιώνουν. Ας πούμε το μολύβι. Αλλά δεν αποκλείω να υπάρχουν όντα ακόμα και εκεί.
Τα τελευταία χρόνια βρήκαμε να υπάρχουν έμβια όντα στα βάθη των ωκεανών, κοντά σε ηφαίστεια υποβρύχια και ένα σωρό είδη ζωής ζουν σε αυτό το καυτό νερό που είναι πολύ παραπάνω από 100 βαθμούς Κελσίου. Γιατί να μην ζουν λοιπόν όντα και στην Αφροδίτη; Ο άνθρωπος, όμως, δεν θα μπορέσει ποτέ να ζήσει εκεί. Είναι ένα περιβάλλον τελείως ακατάλληλο, εκτός και αν τ’ αλλάξει. Να βάλει κάτι που να μετατρέψει το θειικό οξύ σε δεν ξέρω τι, και να το μαζέψει στην επιφάνεια ή κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να σκεφτεί αύριο ο άνθρωπος που τόσα μέχρι τώρα μηχανεύτηκε για να ζήσει καλά σε αυτόν τον πλανήτη.»
Ανδρέας Θεοφίλου
Πυρηνικός Φυσικός στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
«Οι έννοιες του χώρου και του χρόνου που θα έχουν τα όντα σε άλλους πλανήτες θα είναι παρόμοιες με εμάς. Είναι έννοιες που και οι επιστήμονες εδώ στη Γη προσπαθούμε να τις καταλάβουμε, να τις κατανοήσουμε. Επομένως, σε κάποιους άλλους πολιτισμούς ενδέχεται να τις καταλαβαίνουνε καλύτερα αυτές τις έννοιες. Και ενδέχεται επίσης να τις καταλαβαίνουνε και κάπως διαφορετικά.»
Γιώργος Ροδάκης
Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής και Εξελικτικής Βιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
«Αυτή είναι μια ωραία ερώτηση αλλά υπάρχει μέσα έντονη σχετικότητα ως προς το χώρο και τον χρόνο. Εάν τυχόν στη Γη άλλαζε μία μόνο παράμετρος, μία μόνο από τις πάρα πολλές του περιβάλλοντος και αυτή αν είναι η βαρύτητα, εάν είμασταν δηλαδή χίλιες φορές ή και εκατό φορές πιο βαρείς από ότι είμαστε τώρα, τότε κανένας οργανισμός δεν θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί και να έχει μεγάλη μάζα. Θα έπρεπε να είναι μικροί οι οργανισμοί με πολύ ισχυρό σύστημα στήριξης, οπότε θα είχαν άλλη αντίληψη για τις διαστάσεις ή οτιδήποτε άλλο. Από την άλλη τη μεριά, εάν η βαρύτητα στη Γη ήταν εκατό φορές μικρότερη, οι οργανισμοί θα μπορούσανε να αναπτυχθούν σε πολύ μεγαλύτερο μέγεθος από ότι το σημερινό. Δεν θα είχαν πιθανόν την ανάγκη από τον σκελετό, τα κόκαλα που έχουμε. Αλλά ο σκελετός δίνει και μορφή, προσδιορίζει δηλαδή το σχήμα. Οπότε, θα είχαμε μία εντελώς διαφορετική εικόνα όντων αλλάζοντας απλά και μόνο μία παράμετρο.Αφήστε που αν έλειπε εντελώς ή αν ήταν πολύ μικρή η βαρύτητα,ο χρόνος ζωής αυτών των όντων θα μπορούσε να ήταν πολύ μα πολύ μεγαλύτερος. Οπότε, και η έννοια του χρόνου θα μπορούσε για αυτούς να αλλάξει. Όλα αυτά είναι πολύ ωραία θέματα για συζήτηση, αλλά καλό είναι να μην έχουμε θέσεις συγκεκριμένες.»
Διονύσης Σιμόπουλος
Διευθυντής «ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ»
«Το σύμπαν είναι ενιαίο. Ό,τι μπορούμε να παρατηρήσουμε από εδώ υπάρχει και στο υπόλοιπο σύμπαν. Αυτή τη στιγμή αυτό που ονομάζουμε υλικό κόσμο, δηλαδή ο κόσμος που παρατηρούμε, που πιάνουμε,οι γαλαξίες , τα άστρα, οι πλανήτες αποτελούνται από αυτό που ονομάζουμε ύλη, δηλαδή αποτελούνται από τα 92 χημικά στοιχεία που βρίσκονται ελεύθερα στην φύση. Αυτή η ύλη είναι αποτελεί το 4% των συστατικών του σύμπαντος.
Υπάρχει και ένα άλλο είδος ύλης που ονομάζεται από εμάς σκοτεινή ύλη γιατί δεν ξέρουμε τι στο καλό είναι. Η σκοτεινή ύλη αποτελεί το 23% των συστατικών του σύμπαντος. Και υπάρχει και ένα είδος ενέργειας το οποίο ανακαλύφθηκε πρόσφατα τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια η οποία δεν ξέρουμε και αυτή τι στο καλό είναι, δίνει μια έκτασινόμενη διαστολή στο σύμπαν που ονομάζεται σκοτεινή ενέργεια που ούτε και για αυτήν ξέρουμε τίποτα (εκτός να παρατηρήσουμε τι αποτελέσματα έχει η ύπαρξή της που αποτελεί το 73% των συστατικών του σύμπαντος).
Πάντως αν υπάρχουν λογικά όντα τεχνολογικά αναπτυγμένα και κάπου αλλού, για να μπορέσουμε εμείς τουλάχιστον να τα αναγνωρίσουμε θα πρέπει να αποτελούνται από τα ίδια υλικά που αποτελούμαστε και εμείς: από υδρογόνο, οξυγόνο, άνθρακα κ.τ.λ.. Από εκεί και έπειτα όλα τα άλλα είναι ερωτηματικά που δεν μπορούμε να απαντήσουμε.»
Σταύρος Παπαμαρινόπουλος
Καθηγητής Γεωφυσικής Πανεπιστημίου Πατρών
«Για τις έννοιες του χώρου και του χρόνου θα σας έλεγα ότι μπορεί εμείς ανθρωποκεντρικά σκεφτόμενοι να ερμηνεύουμε το σύμπαν σύμφωνα με τις δικές μας δυνατότητες. Άλλα το σύμπαν δεν είναι μόνο για τους ανθρώπους. Εδώ να φανταστείτε ότι τα ζώα δεν έχουν την ίδια άποψη για το χώρο και το χρόνο. Συνεπώς, αν υπάρχουν άλλα όντα αλλού, τα οποία δεν ακολουθούν το δικό μας DNA, ασφαλώς και θα έχουν άλλη, μη ανθρωποκεντρική διάσταση τόσο για το χώρο όσο και για το χρόνο.»
Παναγιώτα Πρέκα
Επίκ. Καθηγήτρια Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών
«Κανείς δεν μας είπε ότι η ζωή είναι μόνο της μορφής που εμείς γνωρίζουμε, δηλαδή να στηρίζεται στον άνθρωπο και στο νερό (το υγρό νερό που χρειαζόμαστε εμείς). Θα μπορούσε να είναι μια άλλη μορφή ζωής. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν την ψάχνουμε. Αλλά είναι σίγουρα δύσκολο να ψάχνει κανείς για κάτι που δεν ξέρει τις ιδιότητές της. Συνεπώς, τι πειράματα θα θα ετοιμάσεις για να “συλλάβεις” κάτι άγνωστο;»
Νίκος Κατσαρός
Χημικός στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»
«Είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουνε όντα σε άλλους πλανήτες που να έχουν το ίδιο σύστημα συντεταγμένων με αυτό που έχουμε εμείς και να αποτελούνται από την ίδια ύλη. Όμως είναι πάρα πολύ πιθανόν να υπάρχουνε μορφές ζωής που να είναι εντελώς διαφορετικές, είτε να στηρίζονται μόνο σε ενέργεια ή σε μορφές ενέργειας εντελώς διαφορετικές από αυτές που έχουμε μέχρι σήμερα, είτε να στηρίζονται σε ύλη εντελώς διαφορετική από αυτή που έχουμε σήμερα, (που ενδεχόμενα θα μπορούσε να είναι και αντιύλη). Συνεπώς, η επικοινωνία με αυτά θα είναι και εξαιρετικά δύσκολη.»
Μιχάλης Τσαμπαρλής
Επικ. Καθηγητής Τμήματος Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών
«Να ξεκινήσω από κάτι βασικό: τι καταλαβαίνουμε σαν όντα σε κάποιον άλλον πλανήτη; Καταλαβαίνουμε κάποιον σαν εμάς με κάτι ποδαράκια διαφορετικά; Αυτό ας το προσπεράσουμε. Η έννοια του χώρου και του χρόνου έχει να κάνει σε σχέση με εμάς. Και την καταλαβαίνουμε σαν έννοια. Δυστυχώς, ο περισσότερος κόσμος καταλαβαίνει το χώρο και τον χρόνο σε σχέση με το θάνατο και τη γέννηση – το καινούριο. Λοιπόν, εγώ πιστεύω πως αν πάμε σε κάποιους άλλους πλανήτες, αυτοί μπορεί να έχουν την έννοια του χώρου και του χρόνου εντελώς διαφορετική, έτσι; Σίγουρα θα είναι δικιά μας. Ο χώρος έγινε για να μετράμε στη Γη. Καταρχήν, εγώ πιστεύω ότι αυτές οι έννοιες δεν θα πρέπει να υπάρχουν σήμερα. Θα πρέπει να αρχίσουμε να τις βγάζουμε σιγά – σιγά από τη ζωή μας. Όχι στην καθημερινότητά μας, εκεί θα μείνουμε, αλλά από την Επιστήμη γιατί αυτά τα πράγματα θα πρέπει να γίνουν πιο επιστημονικά για να ευσταθούν.»
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου