Η Βίβλος του χριστιανισμού αναφέρει τις δέκα πληγές του Φαραώ ως την θεϊκή τιμωρία που υπέστη η Αίγυπτος και ο βασιλιάς της Ραμσής, επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει στο λαό του Μωυσή να φύγει από την Αίγυπτο όπου ζούσε αιχμάλωτος, υπόδουλος των αιγυπτίων.
Οι δέκα πληγές εξανάγκασαν τον Ραμσή να αναθεωρήσει την απόφασή του, επιτρέποντας τελικά στους ισραηλινούς να αναζητήσουν την Γη της Επαγγελίας, έξω από τα τείχη της Αιγύπτου. Ποιες όμως ήταν οι πληγές του Φαραώ; Υπήρξαν πραγματικά όπως τις καταγράφει η Βίβλος, ή μήπως έχουν αλληγορική σημασία και εξηγούνται με άκρως επιστημονικό τρόπο;
Οι πληγές του Φαραώ και η πιθανή ερμηνεία τους.
1. Το νερό έγινε αίμα!
Η βίβλος αναφέρει πως μια ομάδα αιγυπτίων είδε το Νείλο να γίνεται κόκκινος, όταν ο Μωυσής ακούμπησε το νερό με το ραβδί του. Ωστόσο στην περιοχή του Νείλου ευδοκιμεί μια κόκκινη άλγη με την ονομασία Πφιστέρια. Η άλγη συναντάται σε νερά με υψηλές τιμές PH και KH, όπως αυτά της Αφρικής και προκαλεί αιμορραγία στα ψάρια.
2. Γέμισε ο τόπος βατράχια!
Η άλγη Πφιστέρια σκότωσε τα ψάρια. Συνέπεια του γεγονότος αυτού ήταν ότι τα ήδη γεννημένα αβγά βατράχων έμειναν ακέραια, σε ποσοστό μεγαλύτερο άλλων εποχών. Η ενδεχόμενη μόλυνση του ποταμού οδήγησε τα εκατομμύρια πλέον γεννημένα βατράχια να βγουν στην στεριά σε αναζήτηση τροφής.
3. Ψείρες!
Τα εκατομμύρια βατράχων που βγήκαν στην στεριά, ψόφησαν και αποσυντέθηκαν. Τα πτώματά τους προσέλκυσαν ψείρες και άλλα παρασιτικά έντομα.
4. Μύγες κατέκλυσαν τον ουρανό!
Σμήνη αλογόμυγων κατέκλυσαν το παλάτι του Φαραώ. Οι μύγες αυτές είναι συχνό φαινόμενο, όπου υπάρχουν στάβλοι και άλογα.
5. Άρρωστα ζώα!
Δύο αρρώστιες προσέβαλαν τα οικόσιτα ζώα. Οι ψείρες έγιναν φορείς του ιού Βlue Tongue, οι οποίες με τη σειρά τους μετέδωσαν τον ιό σε όλα τα βοοειδή της Αιγύπτου.
6. Φουσκάλες και αποστήματα!
Η δεύτερη ασθένεια που πρόσβαλε τους κατοίκους της Αιγύπτου ήταν η Glanders. Πρόκειται για ένα ιό ο οποίος προκαλεί μόλυνση. Συμπτώματα της ασθένειας είναι οι φουσκάλες και τα αποστήματα. Η μετάδοση της ασθένειας γίνεται από αλογόμυγες οι οποίες μετέδωσαν τον ιό στα άλογα, με συνέπεια να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα άλογα για το θερισμό της σοδειάς.
7. Χαλάζι!
Μια θύελλα χαλαζιού χτύπησε το Ισραήλ και την Ιορδανία. Αν και δεν πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο, οι αδύναμοι πλέον Αιγύπτιοι δέχτηκαν το πλήγμα του χαλαζιού το οποίο κατέστρεψε τη μοναδική πηγή εσόδων τους - την αθέριστη σοδειά τους.
8. Ακρίδες!
Εκατομμύρια ακρίδες, συγκεντρωμένες σε σμήνη και αποπροσανατολισμένες από την θύελλα του χαλαζιού, οδηγήθηκαν στο κέντρο της Αιγύπτου, στο Κάιρο. Το φαινόμενο αν και γνωστό στους Αιγύπτιους ήρθε την χειρότερη στιγμή.
9. Σκότος!
Τρεις μέρες σκότους κάλυψαν την Αίγυπτο. Αιτία για το σκοτάδι φαίνεται να ήταν μια πυκνή αμμοθύελλα. Ανάλογη αμμοθύελλα κάλυψε το Κάιρο το 1997, σκοτεινιάζοντας τον ουρανό της Αιγύπτου για τρεις μέρες. Η άμμος θα κάλυπτε όση πλέον τροφή είχε απομείνει.
10. Ο Θάνατος των πρωτότοκων!
Μικροτοξίνες από τα περιττώματα των ακρίδων μόλυναν το φαγητό, κάνοντάς το θανατηφόρο. Σε περίοδο λιμού το έθιμο προέβλεπε τα πρωτότοκα παιδιά να λαμβάνουν διπλή μερίδα φαγητού. Έτσι, καταναλώνοντας διπλή μερίδα, κατανάλωναν διπλάσια ποσότητα τοξινών που οδήγησαν και στον θάνατό τους.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου