Τρίτη, 1 Μαΐου 2012

Ποταμός Ζουρουά, ένα φίδι που ελίσσεται στη λεκάνη του Αμαζονίου

O δρόμος της ζούγκλας


 (Φωτογραφία: ESA)

Στην εικόνα που μας στέλνει αυτή την εβδομάδα η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA, ο δορυφόρος Envisat εστιάζει στον Ζουρουά, έναν από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αμαζονίου.

Ο Ζουρουά, σχηματίζει μια οφιοειδή διαδρομή μήκους 2.400 χιλιομέτρων καθώς διασχίζει τη μισοπλημμυρισμένη ζούγκλα στη δυτική πλευρά της απέραντης Λεκάνης του Αμαζονίου. Εκατέρωθεν της κοίτης του διακρίνεται μια σειρά από λίμνες καμπής, οι οποίες σχηματίζονται εκεί όπου ένα ποτάμι αλλάζει πορεία.Σε όλο τον κόσμο, οι καταρρακτώδεις βροχές των τροπικών υγρών δασών τροφοδοτούν αρκετά από τα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου.

Δεδομένου του τεράστιου μήκους του, ο Ζουρουά είναι ευκολότερο να μελετηθεί σε μεγάλη κλίμακα με τη βοήθεια δορυφόρων, οι οποίοι δίνουν μια καλή εικόνα για την έκταση, το ύψος και την κατάσταση της ζούγκλας.

Η συγκεκριμένη εικόνα δημιουργήθηκε από συνδυασμό τριών επιμέρους εκθέσεων που ελήφθησαν τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2012. Κάθε επιμέρους έκθεση έχει διαφορετικό χρώμα (κόκκινο, πράσινο μπλε) ώστε να είναι εμφανείς οι αλλαγές ανάμεσα στα περάσματα του δορυφόρου.

Ο Envisat, ο μεγαλύτερος δορυφόρος γεωσκόπησης του κόσμου, παρουσίασε βλάβη στις 8 Απριλίου έπειτα από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας.

Το κέντρο ελέγχου της ESA προσπαθεί τώρα να αποκαταστήσει την επικοινωνία, όσο περνούν οι μέρες όπως οι ελπίδες περιορίζονται.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου