Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Ακόμα ένα εμβόλιο που αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει τον HIV

Η επιτυχία δεν λέει να έρθει

Τα δενδριτικά κύτταρα δίνουν οδηγίες στο ανοσοποιητικό σύστημα για την εξουδετέρωση εισβολέων (Πηγή: Universitatsklinik Ulm)   
Τα δενδριτικά κύτταρα δίνουν οδηγίες στο ανοσοποιητικό σύστημα για την εξουδετέρωση εισβολέων

Θεραπευτικό εμβόλιο κατά του AIDS που αναπτύχθηκε στο Βέλγιο βοήθησε το ανοσοποιητικό σύστημα οροθετικών ασθενών να αντιμετωπίσει τον ιό, απέτυχε όμως να τον εκριζώσει.

Από τα δεκάδες προληπτικά και θεραπευτικά εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια κατά του HIV, κανένα δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικό ώστε να χρησιμοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα.

Το εμβόλιο που αναπτύχθηκε στο Ινστιτούτο Τροπικής Ιατρικής της Αμβέρσας ακολουθεί μια ασυνήθιστη προσέγγιση, αφού στους ασθενείς χορηγήθηκαν ενδοφλεβίως δικά τους κύτταρα που είχαν προηγουμένως καλλιεργηθεί στο εργαστήριο.

Πρόκειται για τα δενδριτικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία κανονικά δίνουν οδηγίες στα κύτταρα CD8 για την εξολόθρευση ιών και άλλων παθογόνων παραγόντων: τα δενδριτικά κύτταρα συγκεντρώνουν στην επιφάνειά τους πρωτεΐνες των εισβολέων, τις οποίες μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα κύτταρα CD8.

Στην περίπτωση λοίμωξης με τον HIV, τα δενδριτικά κύτταρα αποτυγχάνουν να εμφανίσουν στην επιφάνειά τους πρωτεΐνες του ιού, οπότε τα κύτταρα CD8 δεν έχουν αρκετές πληροφορίες ώστε να αναγνωρίζουν την απειλή.

Για να λύσουν το πρόβλημα, οι ιολόγοι στην Αμβέρσα αρχικά φιλτράρισαν το αίμα έξι εθελοντών και απομόνωσαν δενδριτικά κύτταρα, τα οποία καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο και εφοδιάστηκαν με πρωτεΐνες του HIV.

Στη συνέχεια επιστράφηκαν στην κυκλοφορία του αίματος των εθελοντών σε τέσσερις δόσεις ανά τέσσερις εβδομάδες.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού εξετάστηκε τελικά με αιματολογικά τεστ που εξέτασαν τη δραστηριότητα των κυττάρων CD8 in vitro, δηλαδή στο δοκιμαστικό σωλήνα. Πράγματι, τα κύτταρα CD8 κατέστειλαν πιο αποτελεσματικά τον ιό, όχι όμως αρκετά αποτελεσματικά ώστε να διακόψουν τον πολλαπλασιασμό του ή να τον εκριζώσουν.

Παρόλα αυτά οι εθελοντές παρέμειναν ασφαλείς, καθώς είχαν ξεκινήσει θεραπεία με κοκτέιλ αντιρετροϊκών φαρμάκων πριν ξεκινήσει το πείραμα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην κορυφαία επιθεώρηση AIDS. Οι ερευνητές τα θεωρούν αρκετά ενθαρρυντικά ώστε να συνεχίσουν την προσπάθεια.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου