Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Νέο υλικό δίνει ώθηση στις οπτικές ίνες

Βρετανοί και Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν βρει έναν τρόπο να ενσωματώσουν ηλεκτρονικά σε οπτικές ίνες, απλουστεύοντας και επιταχύνοντας τις τηλεπικοινωνίες.
Αντί να προσπαθούν, όπως οι προηγούμενοι ερευνητές, να συγχωνεύσουν ένα επίπεδο τσιπ με μία στρογγυλή οπτική ίνα, έχουν βρει έναν τρόπο να φτιάξουν ένα νέο είδος οπτικής ίνας με το δικό του ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό εξάρτημα – αφαιρώντας έτσι την ανάγκη για την ενσωμάτωση οπτικών ινών σε ένα τσιπ.

Για να το καταφέρουν, χρησιμοποίησαν τεχνικές χημείας υψηλής πίεσης για να αποθέσουν ημιαγώγιμο υλικό στρώμα με απευθείας στρώση σε μικροσκοπικές οπές στις οπτικές ίνες.
«Ενώ η συμβατική κατασκευή τσιπ απαιτεί καθαρές εγκαταστάσεις πολλών εκατομμυρίων, η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει με ένα απλό εξοπλισμό που κοστίζει πολύ λιγότερο," λέει ο ερευνητής Pier Sazio από το Πανεπιστήμιο του Southampton.
Η διαφορά ανάμεσα στο σχήμα μεταξύ οπτικών ινών και τσιπ δεν είναι το μόνο πρόβλημα με τις παραδοσιακές μεθόδους, λέει ο John Badding, καθηγητής Χημείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας.
«Μια άλλη πρόκληση είναι η ευθυγράμμιση των τμημάτων που είναι πολύ μικρά. Μια οπτική ίνα είναι 10 φορές μικρότερη από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας», εξηγεί.
Η νέα εξέλιξη, στο εμπόριο, θα μπορούσε να βελτιώσει δραματικά τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Με ένα σήμα δεδομένων που δεν χρειάζεται να αφήσει την οπτική ίνα, τα συστήματα θα μπορούσαν να γίνουν ταχύτερα, φθηνότερα και πιο αποτελεσματικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου