Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

«Χιμαιρικοί πίθηκοι» έχουν δεκάδες γονείς ο καθένας

Γενετικό μωσαϊκό

Ο Ρόκου και ο Χεξ είναι δύο από τα τρία χιμαιρικά πιθηκάκια (Πηγή: OHSU)  
Ο Ρόκου και ο Χεξ είναι δύο από τα τρία χιμαιρικά πιθηκάκια 

Με στόχο τη μελέτη της εμβρυικής ανάπτυξης και των βλαστικών κυττάρων, Αμερικανικό πανεπιστήμιο δημιούργησε τους πρώτους πιθήκους-χίμαιρες, δηλαδή ζώα των οποίων το σώμα είναι ένα μωσαϊκό κυττάρων από διαφορετικά έμβρυα.

Ουσιαστικά, οι τρεις πίθηκοι ρέζους που παρουσιάζονται στην έγκριτη επιθεώρηση Cell δεν έχουν ένα γονιδίωμα ο καθένας, αλλά μέχρι και έξι -θα μπορούσε επομένως να πει κανείς ότι έχουν μέχρι και 12 «γονείς» ο καθένας,

Τα τρία υγιή πειραματόζωα δημιουργήθηκαν από την εισαγωγή καλλιεργημένων βλαστικών κυττάρων μέσα σε έμβρυα που είχαν διαφορετικό γενετικό υλικό.

Μέχρι σήμερα, η τεχνική είχε εφαρμοστεί σε ποντίκια, όχι όμως και σε πρωτεύοντα θηλαστικά.

Το επίτευγμα του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον αναμένεται τώρα να προσφέρει νέα στοιχεία για την εμβρυική ανάπτυξη του ανθρώπου αλλά και για τη χρήση των εμβρυακών βλαστοκυττάρων στην ιατρική.

Μωσαϊκό

Η δημιουργία χιμαιρικών ποντικών βασιζόταν στην εισαγωγή «πολυδύναμων» βλαστικών κυττάρων από έμβρυα μέσα σε άλλα έμβρυα με διαφορετικό DNA. Πολυδύναμα ονομάζονται τα βλαστοκύτταρα που μπορούν να δώσουν οποιονδήποτε ιστό του σώματος, όχι όμως έναν ολόκληρο οργανισμό μαζί με τον πλακούντα.

Η μέθοδος αυτή όμως δεν πετυχαίνει στα πρωτεύοντα θηλαστικά όπως ο άνθρωπος -μια ανησυχητική αποτυχία, δεδομένου ότι οι πειραματικές θεραπείες με βλαστοκύτταρα δοκιμάζονται πρώτα σε πειραματόζωα.

Η ομάδα του Δρ Σούκρατ Μιτάλιποφ στο Όρεγκον έλυσε το πρόβλημα χρησιμοποιώντας ότι πολυδύναμα, αλλά «ολοδύναμα» βλαστικά κύτταρα.

Τα ολοδύναμα βλαστικά κύτταρα προέρχονται από πιο πρώιμα στάδια της εμβρυικής ανάπτυξης και μπορούν να δώσουν ολόκληρο τον οργανισμό μαζί με τον πλακούντα που τροφοδοτεί το έμβρυο.

Το χιμαιρικό έμβρυο που προέκυψε από την «ανάμειξη» των κυττάρων είναι ένα μωσαϊκό από κύτταρα μέχρι και έξι διαφορετικών οργανισμών.

Τα κύτταρα αυτά «δεν συγχωνεύονται ποτέ, αλλά συνεργάζονται για να σχηματίσουν ιστούς και όργανα» εξηγεί ο Δρ Μιτάλιποφ.

Όπως επισημαίνει, η δημιουργία χιμαιρικών πρωτευόντων θηλαστικών είναι σημαντικό βήμα μπροστά: «Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα ποντίκια ως μοντέλο για τα πάντα. Αν θέλουμε να μεταφερθούν οι θεραπείες από τα εργαστήρια στην κλινική και από τα ποντίκια στον άνθρωπο, πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν τα κύτταρα των πρωτευόντων.

Οι τρεις πίθηκοι ρέζους που παρουσίασε ο Μιτάλιποφ είναι τα πρώτα χιμαιρικά πρωτεύοντα που δημιουργήθηκαν σε εργαστήρια, όχι όμως τα πρώτα χιμαιρικά πρωτεύοντα γενικά.

Στα ιατρικά χρονικά έχουν καταγραφεί και αρκετοί άνθρωποι-χίμαιρες.

Αυτό συμβαίνει σπάνια σε περιπτώσεις δίδυμης κύησης στις οποίες το ένα έμβρυο απορροφά το άλλο, με αποτέλεσμα το μωρό που γεννιέται να έχει δύο ειδών κύτταρα.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου