Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Το τελειότερο οπτικό μικροσκόπιο στον κόσμο

Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα οπτικό μικροσκόπιο με την υψηλότερη ανάλυση που έχει επιτευχθεί ποτέ, γεγονός που τους επιτρέπει να βλέπουν με τα μάτια τους τούς ζωντανούς ιούς και τα βακτήρια εν δράσει.

 Το μικροσκόπιο αξιοποιεί μια νέο μέθοδο «χειραγώγησης» του φωτός, χάρη στην οποία θεωρητικά δεν υπάρχει όριο στο μέγεθος του αντικειμένου που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι.

Το μικροσκόπιο αξιοποιεί μια νέο μέθοδο «χειραγώγησης» του φωτός, χάρη στην οποία θεωρητικά δεν υπάρχει όριο στο μέγεθος του αντικειμένου που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι.
Κατασκευάστηκε από ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Λέιζερ του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τον καθηγητή Λιν Λι, σε συνεργασία με ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.
Αντίθετα με τα πιο ισχυρά ατομικά ή τα ηλεκτρονικά μικροσκόπια (που μπορούν να «δουν» έμμεσα μέχρι και επιμέρους μόρια) ή τα μικροσκόπια φθορισμού (που χρησιμοποιούν ειδικές ουσίες για χρωματισμό των «στόχων»), το νέο οπτικό μικροσκόπιο δεν χρειάζεται να επέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στη ζωντανή ύλη που βρίσκεται υπό άμεση παρατήρηση με γυμνά μάτια.

Σύμφωνα με τον Λι, η δυνατότητα των επιστημόνων να βλέπουν πλέον άμεσα στο εσωτερικό ενός κυττάρου ή να παρατηρούν ζωντανούς ιούς, χωρίς να καταφεύγουν σε μέσα όπως οι χρωστικές ουσίες, θα φέρει επανάσταση στην κυτταρική βιολογία και στη βιοϊατρική.
Με το νέο μικροσκόπιο μπορεί να γίνουν ορατές λεπτομέρειες 20 φορές μικρότερες και από τα μικρότερα αντικείμενα που μέχρι σήμερα ήταν δυνατό να παρατηρηθούν με τα συμβατικά οπτικά μικροσκόπια. Τα τελευταία μπορούν να δουν σε διαστάσεις περίπου μέχρι ενός μικρομέτρου (χιλιοστού του χιλιοστού), ενώ το νέο οπτικό μικροσκόπιο μπορεί να «κατέβει» μέχρι τα 50 νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου).
«Είναι μόνο η αρχή. Στην πορεία, θα μπορέσουμε να δούμε ακόμα μικρότερα αντικείμενα. Θεωρητικά, δεν υπάρχει όριο στο πόσο μικρά πράγματα θα μπορέσουμε να δούμε», δήλωσε ο καθηγητής Λι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου