Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Υπήρχε στον Άρη τεράστια λίμνη 2.000 χιλιομέτρων

Στη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου γεωλογικού χάρτη του πλανήτη Άρη, παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία που δείχνουν ένα περίεργο δεδομένο του παρελθόντος.

Με τις μετρήσεις και τις καταγραφές της επιφάνειας, επιβεβαιώθηκε, τελικά, η ύπαρξη μια τεράστιας λίμνης διαμέτρου 2.000 χιλιομέτρων και βάθους 8 χιλιομέτρων.


Ο εντοπισμός αυτής της λεκάνης στο νότιο ημισφαίριο του κόκκινου πλανήτη, ανάβει το ενδιαφέρον των επιστημόνων και μεγεθύνει το μυστήριο που κρύβει ο Άρης.

Ο επικεφαλής του επιστημονικού ινστιτούτου Δρ Λέσλι Μπλεμαστερ, δημιούργησε τον νέο γεωλογικό χάρτη του Άρη, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, τα οποία αντλήθηκαν και από το τηλεσκόπιο αλλά και από τον Viking Orbiter, τον Mars Odyssey και άλλα όργανα που διερεύνησαν τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τις εικόνες υψηλής ανάλυσης εντοπίστηκε στην κοιλάδα αυτή, ιζηματογενή καταθέσεις που σχηματίζονται μόνον με την παρουσία μεγάλων ποσοτήτων ύδατος.

Υπολογίζεται ότι η λίμνη πρέπει να υπήρχε πριν από 3,5 έως 4,5 δις χρόνια.

Τα νέα δεδομένα θα επιτρέψουν να διαπιστωθεί τι επέδρασε στην κλιματική αλλαγή του Άρη ώστε να χαθεί τόση μεγάλη ποσότητα ύδατος από την επιφάνειά του.

Τα πρόσφατα δεδομένα μας πληροφορούν μόνον για την ύπαρξη τεράστιων υπόγειων στρωμάτων πάγου, στους δύο πόλους του πλανήτη.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου