Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Αχρηστες οι θεραπείες για τα τσιμπήματα;

Ανασκόπηση μελετών δείχνει ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στοιχειοθετούν την αποτελεσματικότητά τους

Αχρηστες οι θεραπείες για τα τσιμπήματα;
Τα κουνούπια αποτελούν κύριους «ενόχους» για τα τσιμπήματα. Νέα μελέτη δείχνει ότι οι θεραπείες που πωλούνται χωρίς συνταγή γιατρού για την αντιμετώπισή τους δεν είναι αποτελεσματικές
Τα φάρμακα που πωλούνται χωρίς συνταγή γιατρού για την ανακούφιση από τα τσιμπήματα εντόμων φαίνεται ότι δεν προσφέρουν τίποτα. Στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις τα συμπτώματα είναι τόσο ήπια ώστε δεν απαιτείται καμία θεραπεία. 
Δεν στοιχειοθετείται η αποτελεσματικότητα
Αυτό δείχνει μια νέα ανασκόπηση υπαρχόντων στοιχείων που δημοσιεύεται στο «Drug and Therapeutics Bulletin», μια μηνιαία on-line ανεξάρτητη έκδοση αξιολόγησης φαρμακευτικών προϊόντων που ανήκει στο «British Medical Journal». Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι αλοιφές, τα παυσίπονα και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιμετώπιση των δηγμάτων εντόμων είναι αποτελεσματικά.
Οι κύριοι φτερωτοί μικροσκοπικοί «εχθροί» του ανθρώπου είναι οι σκνίπες, τα κουνούπια, οι μύγες, οι ψύλλοι και οι κοριοί. Στα φαρμακεία πωλούνται πολλά και διαφορετικά προϊόντα για την ανακούφιση από τον πόνο, το οίδημα και τον κνησμό που προκαλούν τα τσιμπήματά τους.
Ερευνητές του «Drug and Therapeutics Bulletin» ανέλυσαν έναν μεγάλο όγκο στοιχείων σχετικά με το ζήτημα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε πολλές περιπτώσεις οι θεραπείες για τα τσιμπήματα εντόμων δεν έχουν καν δοκιμαστεί για τον συγκεκριμένο λόγο.

Υγρό πανί η καλύτερη θεραπεία
Οι ειδικοί τονίζουν βέβαια ότι εάν ένα άτομο εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα όπως μόλυνση ή αναφυλακτικό σοκ πρέπει να καταφύγει αμέσως στον γιατρό. Προσθέτουν όμως ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η καλύτερη ανακουφιστική θεραπεία ενάντια στα τσιμπήματα είναι το να τοποθετηθεί ένα υγρό πανί επάνω στο τσίμπημα.
Ο Ντέιβιντ Φιζακέρλι, αναπληρωτής διευθυντής σύνταξης της on-line έκδοσης στην οποία γίνεται η δημοσίευση ανέφερε: «Με δεδομένο ότι αυτού του είδους οι θεραπείες λαμβάνονται από πολλούς ανθρώπους, θα ήταν καλό να ληφθεί υπόψη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους. Τα περισσότερα τσιμπήματα θα περάσουν μόνα τους».

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου