Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

"Χλιαρές" οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιο CISPA

Με συνοπτικές διαδικασίες, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων υπερψήφισε το νομοσχέδιο CISPA για την ψηφιακή ασφάλεια. Σε αντίθεση με την περίπτωση των πρόσφατων νομοσχεδίων SOPA και PIPA, οι αντιδράσεις για το CISPA είναι μάλλον υποτονικές.

Οι νέες ρυθμίσεις έχουν την υποστήριξη μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας, όπως η Intel, η Microsoft και η Oracle. Μέχρι σήμερα μόνο η Mozilla έχει ταχθεί εναντίον. Οι δημιουργοί του Firefox υποστηρίζουν ότι το κείμενο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που μπορούν να πλήξουν το προσωπικό απόρρητο των πολιτών. Εντύπωση έχει προκαλέσει η σιωπή της Google, η οποία ήταν από τους πρώτους που αντιτάχθηκαν στο δίπολο SOPA/PIPA. Ο κολοσσός του Internet περιορίζεται να δηλώσει ότι παρακολουθεί το θέμα και θα τοποθετηθεί όταν (αν) κριθεί αναγκαίο.

Οι ρυθμίσεις του CISPA τυγχάνουν σχεδόν καθολικής αποδοχής, καθώς εμφανίζονται ως ένα όπλο κατά των κυβερνοεπιθέσεων. Δεν είναι λίγοι, πάντως, οι φορείς που υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο εκχωρεί απεριόριστες εξουσίες στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα εισαχθεί προς ψήφιση αντίστοιχο νομοσχέδιο και στη Γερουσία.

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται δυσαρεστημένος με τις νέες ρυθμίσεις και απειλεί να ασκήσει βέτο. Κατά πάσα πιθανότητα, το κείμενο που θα φτάσει στον Αμερικανό πρόεδρο θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις που θα παρακάμπτουν τις αντιρρήσεις του, χωρίς να αλλάζει κάτι επί της ουσίας.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου