Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Το αίμα του Ότζι στα χέρια μας

Επιστήμονες που μελετούν το παγωμένο σώμα του Ότζι, του αρχαίου ανθρώπου των σπηλαίων, ανακάλυψαν ερυθρά αιμοσφαίρια γύρω από ένα επιθανάτιο τραύμα του, αναθερμαίνοντας την αρχαιότερη άλυτη υπόθεση δολοφονίας στην ιστορία. Η εν λόγω ανακάλυψη έρχεται τρεις μήνες αφότου ερευνητές δημοσίευσαν το γονιδίωμα του Ότζι.

Η ανακάλυψη συνιστά τεράστια επιτυχία, καθώς τα ερυθροκύτταρα του ανθρώπινου αίματος καταστρέφονται γρήγορα ενώ προηγούμενες έρευνες δεν είχαν εντοπίσει αιματολογικά υπολείμματα στο σώμα του άτυχου σπηλαιάνθρωπου. Τα αιμοσφαίρια του Ότζι αποτελούν πλέον το παλαιότερο δείγμα αίματος που έχει ανακαλυφθεί στην ιστορία.

Το σώμα του Ότζι βρέθηκε τυχαία το Σεπτέμβριο του 1991 σε υψόμετρο 3.210 μέτρων στις Άλπεις από δύο ορειβάτες. Σύμφωνα με χρονολογήσεις, ο Ότζι έζησε πριν από περίπου 5.300 χρόνια και πιθανότατα πέθανε λόγω τραυμάτων που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια πάλης με κάποιον άλλον.

Στον ώμο του βρέθηκε η κεφαλή ενός βέλους. Από αυτή την πληγή αποσπάστηκε το δείγμα αίματος. Παραμένει άγνωστο εάν το πτώμα του εγκαταλείφθηκε προτού καταπλακωθεί από το χιόνι ή εάν θάφτηκε από συνανθρώπους του.

Η περισυλλογή και η χρονολόγηση αίματος από το σώμα του Ότζι μπορεί να δείχνει το δρόμο για πρόοδο στην εγκληματολογική επιστήμη, όπου συχνά η ηλικία του αίματος ενός θύματος δεν μπορεί να εξακριβωθεί.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of the Royal Society Interface.


Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου