Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

H «απάτη» των Megapixels

Δεν είναι το βασικό κριτήριο για αγορά κάμερας


Οι καλοκαιρινές διακοπές τελείωσαν κι εσείς γυρίσατε πίσω μετανιωμένοι που ακόμη μια χρονιά δεν είχατε μαζί σας μια καλή φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσετε τις ανέμελες στιγμές σας. Ωστόσο, ποτέ δεν είναι αργά για… κλικ. Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά και οικονομικά μοντέλα για όλα τα γούστα ενώ υπάρχει πάντα και η λύση του κινητού τηλεφώνου με ενσωματωμένη φωτογραφική μηχανή.
Πριν όμως προχωρήσετε στην αγορά, πρέπει να λύσετε το… αιώνιο ερώτημα «Πόσα Megapixels χρειάζομαι;». Τα Megapixels έχουν να κάνουν με την ανάλυση της φωτογραφίας. Οσο περισσότερα είναι τόσο πιο μεγάλη είναι η εικόνα, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να εμφανίζουν περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τις υπόλοιπες. Εχουν, όμως, πρακτική αξία τα πολλά Megapixels;
Στην αγορά σήμερα κυκλοφορούν μοντέλα που φτάνουν ακόμη και τα 21 MP. Συνήθως τα καταστήματα προτάσσουν το θέμα της ανάλυσης στα φυλλάδια και τις διαφημίσεις τους, κάνοντας τον ανυποψίαστο χρήστη να θεωρεί ότι τα πολλά Megapixels είναι απαραίτητα για να είναι καλή η μηχανή. Ως εκ τούτου, πολλές φορές παρασύρεται ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα για να αγοράσει κάτι που στην ουσία δεν θα του φανεί ποτέ χρήσιμο.
Βασικό κριτήριο για να απαντήσετε στην ερώτηση «Πόσα Megapixels χρειάζομαι;» είναι το τι θέλετε να κάνετε µε τις φωτογραφίες σας. Σε γενικές γραμμές, μόνο στην περίπτωση που θέλετε να κάνετε επαγγελματικές εκτυπώσεις ή να τυπώνετε αυτά που τραβάτε σε μεγάλες διαστάσεις αξίζει να επιλέξετε ένα μοντέλο με πολλά Μegapixels. Η ανάγκη για επεξεργασία ακόμη και της παραμικρής λεπτομέρειας των εικόνων σάς οδηγεί απαραίτητα σε αυτή τη λύση.
Για όλες τις υπόλοιπες χρήσεις, όμως, τα Megapixels δεν παίζουν ιδιαίτερο ρόλο και σίγουρα δεν αποτελούν καθοριστικό κριτήριο επιλογής της μηχανής που θα αγοράσετε.
Πρακτικά, μια φωτογραφική μηχανή με ανάλυση 10 ή ακόμη και 8 Megapixels είναι αρκετή για τον μέσο χρήστη, ο οποίος μπορεί άνετα να εκτυπώνει τις φωτογραφίες του για το οικογενειακό του άλμπουμ με πολύ καλό αποτέλεσμα.
Ενα άλλο δίλημμα έχει να κάνει με τον τύπο της μηχανής που θα αγοράσετε. Θα είναι compact ή DSLR; Το ερώτημα έχει εύκολη απάντηση, αρκεί και πάλι να ξεκαθαρίσετε τη χρήση για την οποία προορίζετε τη συσκευή και, βέβαια, τα χρήματα που έχετε σκοπό να ξοδέψετε.
Αν τα ποιοτικά σας στάνταρ είναι υψηλά, απαιτείτε ταχύτητα και μεγάλες επιδόσεις, τότε μάλλον θα πρέπει να στραφείτε στη λύση DSLR. Μια τέτοια μηχανή έχει πολύ ταχύ χρόνο ανταπόκρισης και διαθέτει εξελιγμένες δυνατότητες συνεχούς λήψης. Επιπλέον, έχει σαφώς γρηγορότερη αυτόματη εστίαση και ενδείκνυται ιδιαίτερα για φωτογράφιση «κινούµενων στόχων». Η τιμή μιας DSLR μηχανής αρχίζει από τα 500 ευρώ και φθάνει ακόμη και τα 4.000 ευρώ.
Οι compact φωτογραφικές είναι οι δημοφιλέστερες της αγοράς, επειδή είναι πρακτικές, έχουν μικρές διαστάσεις και κοστίζουν φθηνότερα. Αν δεν είστε επαγγελματίας και φωτογραφίζετε περιστασιακά, χωρίς να έχετε υψηλές απαιτήσεις για το αποτέλεσμα, τότε χωρίς δεύτερη σκέψη πρέπει να στραφείτε στη λύση μιας compact μηχανής. Θα έχετε καλές εικόνες αλλά και εγγραφή βίντεο ακόμη και υψηλής ευκρίνειας. Οι τιμές τους αρχίζουν από τα 100 ευρώ (ή ακόµη πιο χαµηλά) και συνήθως δεν ξεπερνούν τα 250 ευρώ.
Επιπλέον, υπάρχει η λύση ενός κινητού τηλεφώνου με φωτογραφική μηχανή. Σήμερα τα περισσότερα καινούργια κινητά, και σίγουρα όλα τα smartphones, έχουν ενσωματωμένη κάμερα που επιτρέπει τη λήψη βίντεο και φωτογραφιών. Πολλά από αυτά, μάλιστα, έχουν εξελιγμένες δυνατότητες και μέχρι 8 Megapixels. Συναγωνίζονται, δηλαδή, μια αξιοπρεπή φωτογραφική μηχανή και επιτρέπουν στον χρήστη τους να τραβά φωτογραφίες και να τις μοιράζεται με τους φίλους του στο Ιντερνετ, ακόμη και να τις εκτυπώνει. Βέβαια, η ποιότητα εκτύπωσης των φωτογραφιών που έχουν τραβηχτεί από τα περισσότερα κινητά δεν είναι σε καμία περίπτωση εφάμιλλη με την ποιότητα των φωτογραφικών μηχανών. Ωστόσο, ο μη απαιτητικός χρήστης δεν θα έχει παράπονο.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου