Το πείραμα CRESST II πιθανώς ανίχνευσε σωματίδιά της
Ίσως εντοπίστηκαν για πρώτη φορά τα ίχνη της μυστηριώδους κοσμικής ύλης
Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι το 85% της ύλης του σύμπαντος αποτελείται από μια μυστηριώδη ύλη η οποία ονομάστηκε «σκοτεινή». Η σκοτεινή ύλη δεν έχει γίνει εφικτό να εντοπιστεί μέχρι σήμερα αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς λειτουργεί εν είδει κοσμικής "κόλλας" και συγκρατεί τα άστρα μέσα στους γαλαξίες οι οποίοι περιστρέφονται ταχύτατα και αν δεν υπήρχε κάτι να συγκρατεί το «περιεχόμενό» τους θα διαλύονταν. Ένα από τα διάφορα πειράματα εντοπισμού της σκοτεινής ύλης, το CRESST II, εντόπισε σήματα που ίσως να σχετίζονται με αυτή.
Ο «κοσμικός κήπος»
Το πείραμα CRESST II χρησιμοποιεί δεκάδες υπέρψυχρους κρυστάλλους βολφραμικού ασβεστίου, και αναζητεί τη σκοτεινή ύλη βαθιά κάτω από το βουνό Gran Sasso στην Ιταλία. Όταν ένα σωματίδιο χτυπά έναν από αυτούς τους κρυστάλλους, ο κρύσταλλος εκπέμπει έναν παλμό φωτός, οπότε τα ευαίσθητα θερμόμετρα μετρούν την ενέργεια της σύγκρουσης.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των σωματιδίων προέρχονται από διάφορες πηγές που οι ειδικοί ονομάζουν «κήπο σωματιδίων». Μια από αυτές τις πηγές είναι οι κοσμικές ακτίνες. Τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης, τα λεγόμενα νετραλίνα (Wimps) «πέφτουν» μαζικά στην Γη και καταφέρνουν να εισχωρήσουν σε μεγάλα βάθη στο εσωτερικό του πλανήτη επειδή πιστεύεται ότι αλληλεπιδρούν ασθενώς με την κανονική ύλη.
Το πείραμα
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Ινστιτούτου Max Planck μελετώντας δεδομένα από τις συγκρούσεις σωματιδίων που γίνονται στο πείραμα CRESST II υποστηρίζουν ότι σε περίπου 20 από αυτές που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπάρχει παρουσία γνωστών σωματιδίων και άρα είναι πιθανό να συμμετείχαν σε αυτές τις συγκρούσεις νετραλίνα.
Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τα ευρήματα τους σε συνέδριο Φυσικής που γίνεται αυτές τις μέρες στο Μόναχο. Αν τελικά τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιωθούν, τα δεδομένα από τις επίμαχες συγκρούσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη δημιουργία μοντέλων σκοτεινής ενέργειας με στόχο την παραγωγή εκτιμήσεων για την μάζα των σωματιδίων της.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου