Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Γερασμένοι εγκέφαλοι ξανανιώνουν με μεταγγίσεις νεαρού αίματος

Ενέσεις νεότητας


Νευροεκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου ίσως είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με ενδοφλέβιες θεραπείες   
        
          (Φωτογραφία: 
          Αρχείο ΔΟΛ
          )
Νευροεκφυλιστικές ασθένειες του εγκεφάλου ίσως είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με ενδοφλέβιες θεραπείες

Γερασμένα ποντίκια που είχαν αρχίσει να τα χάνουν απέκτησαν νέους νευρώνες όταν διοχετεύτηκε στα αγγεία τους αίμα από νεαρά ποντίκια, ανακάλυψαν ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ.

Η τελευταία μελέτη, δημοσιευμένη στο περιοδικό Nature, έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες έρευνες, οι οποίες είχαν δείξει ότι το νέο αίμα βελτιώνει τη λειτουργία των μυών και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εφόσον απομονωθούν και ταυτοποιηθούν αντιγηραντικές ουσίες που υπάρχουν στο αίμα, η νέα ανακάλυψη ίσως ανοίγει το δρόμο για ενδοφλέβιες θεραπείες κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, ίσως και για θεραπείες κατά της γήρανσης.

Τόνωση στα βλαστοκύτταρα

Ο εγκέφαλος μπορεί να παράγει νέους νευρώνες από βλαστοκύτταρα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ωστόσο η διαδικασία αυτή επιβραδύνεται δραματικά καθώς περνούν τα χρόνια.

Ο Δρ Τόνι Ουάις-Κόρεϊ του Στάνφορντ υποψιαζόταν ότι η επιβράδυνση αυτή ίσως οφείλεται σε άγνωστους μέχρι σήμερα παράγοντες που κυκλοφορούν στο αίμα.

Για να εξετάσει αυτή την υπόθεση, ο ερευνητές πήρε γερασμένα ποντίκια 2 ετών και συνέδεσε χειρουργικά το κυκλοφορικό τους σύστημα με νεαρά ποντίκια, ηλικίας τριών μηνών.

Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά: στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει κεντρικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση, ο αριθμός των νέων νευρώνων εκτινάχθηκε από τους 400 στους 1.000.

Σημαντικές επιδράσεις καταγράφηκαν εξάλλου και στα νεαρά πειραματόζωα, καθώς το γερασμένο αίμα μείωσε κατά το ένα τέταρτο την παραγωγή νέων νευρικών κυττάρων.

Το συμπέρασμα είναι ότι παράγοντες που κυκλοφορούν στο αίμα ρυθμίζουν τη δραστηριότητα των βλαστικών κυττάρων από τα οποία σχηματίζονται νέοι νευρώνες.

Οι ουσίες του αίματος που εμπλέκονται στο φαινόμενο παραμένουν εν πολλοίς άγνωστες, ωστόσο οι ερευνητές κατάφεραν να απομονώσουν 17 ουσίες των οποίων η συγκέντρωση αλλάζει με την πάροδο των χρόνων.

Μία από αυτές, μια πρωτεΐνη με την ονομασία CCL11, φαίνεται ότι είναι αρκετή για να μειώσει το σχηματισμό νέων νευρώνων όταν χορηγηθεί ενδοφλέβια.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει αναγνωριστεί η ουσία ή οι ουσίες που κάνουν το αντίστροφο.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου