Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 2-3 φορές το μήνα. Αυτή η οδηγία συμφωνεί και με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας κατά του Καρκίνου, αλλά απέχει σημαντικά από τις δικές μας συνήθειες.
Στην Ελλάδα καταναλώνουμε περισσότερα από 5 γεύματα εβδομαδιαίως που περιέχουν ή αποτελούνται κατά βάση από κρέας. Επιλέξτε, λοιπόν, ποια είδη κρέατος ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις και μπορούν να προσφέρουν θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό σας.
Μοσχάρι: Είναι ο σημαντικότερος χορηγός σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παιδίατροι συστήνουν την κατανάλωση του από τη βρεφική ηλικία λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς του σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, σιδήρου και βιταμίνης Β12. Για τους ενήλικες, όμως, δεν παύει να αποτελεί και μία σημαντική πηγή λίπους και μάλιστα κρυμμένου. Για χαμηλότερη θερμιδική αξία και περιεκτικότητα σε λιπαρά προτιμήστε το στρογγυλό. Είναι το μέρος πάνω από τα πίσω πόδια του μοσχαριού που δίνει την κίνηση στο βάδισμα του. Έτσι δεν του επιτρέπεται να αποθηκεύσει σημαντικές ποσότητες λίπους.
Χοιρινό: Έχει περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και λιπαρά, αλλά διαφέρει η περιεκτικότητα σε σίδηρο και βιταμίνη Β12, η οποία είναι χαμηλότερη. Επιλέξτε το φιλέτο ή ψαρονέφρι, το οποίο είναι σχεδόν άπαχο εάν αφαιρεθεί το ορατό λίπος. Σε τέτοια περίπτωση περιέχει λιγότερο λίπος ακόμα και από το στήθος κοτόπουλου.
Κοτόπουλο και γαλοπούλα: Ανήκουν στην κατηγορία των λευκών κρεάτων. Αποτελούν το ιδανικό υποκατάστατο του κόκκινου κρέατος, χωρίς όμως τα λιπαρά του, εφόσον αφαιρεθεί το δέρμα. Μπορεί να προσφέρει ανάλογες ποσότητες πρωτεΐνης, η οποία είναι απαραίτητη για όλες τις αναβολικές διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η ανάπτυξη και η σύνθεση μυικού και οστίτη ιστού. Προτιμήστε, φυσικά, το στήθος των πουλερικών. Μπορεί να περιέχει σημαντικά μικρότερες ποσότητες λίπους αλλά και σιδήρου δεν παύει, όμως, να προσφέρει τα μέγιστα στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε σελήνιο και βιταμίνη Β6, θρεπτικά συστατικά με αποδεδειγμένη αντιγηραντική, αντικαρκινική και καρδιοπροστατευτική δράση.
Αρνί: Είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος. Εάν παρόλα αυτά σας αρέσει, τότε προτιμήστε το μικρό αρνί και πιο συγκεκριμένα το μπούτι, αφού αφαιρέσετε ό,τι ορατό λίπος έχει. Με αυτόν τον τρόπο θα περιορίσετε την περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ενώ θα λάβετε σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου, ενός αντιοξειδωτικού στοιχείου με παράλληλη δράση στη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.
Το μυστικό
Προσθέστε πολλά μυρωδικά! Όταν το κρέας ψήνεται στα κάρβουνα σε υψηλές θερμοκρασίες δημιουργούνται χημικές ουσίες, οι ετεροκυκλικές αμίνες, οι οποίες θεωρούνται καρκινογόνες. Ωστόσο, αυστραλιανές έρευνες δείχνουν ότι η προσθήκη μυρωδικών όπως ρίγανη, θυμάρι ή βασιλικός μειώνουν ή εξουδετερώνουν τις ποσότητες των χημικών αυτών ουσιών κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Πηγή
Ιορδανία: Πυροβολισμοί κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ
Πριν από 46 δευτερόλεπτα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου