Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Χορταίνουμε με τη φαντασία(;)

Απλά όταν φαντασιώνεστε ότι τρώτε μια σοκολάτα δεν παχαίνετε! Ερευνητές του πανεπιστημίου Carnegie Mellon ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι όταν οι άνθρωποι φαντάζονται ότι τρώνε ένα συγκεκριμένο είδος τροφής δεν αποκτούν την επιθυμία να το καταναλώσουν, σε αντίθεση με αυτούς που προσπαθούν να το βγάλουν από τη σκέψη τους.
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Science. Είναι εξαιρετικά διαδεδομένη η αντίληψη ότι σκεπτόμενοι, για παράδειγμα, ένα χάμπουργκερ θέλουμε οπωσδήποτε να το καταναλώσουμε. Υπάρχει μεγάλη φιλολογία για το ότι η σκέψη ή η φαντασίωση μιας τροφής διεγείρει την όρεξη.
Η πλειοψηφία των επιστημόνων διατηρεί την άποψη ότι η σκέψη για ένα φαγητό ή μια συγκεκριμένη τροφή θέτει σε λειτουργία την ίδια νευρολογική διαδικασία ωσάν να το τρώγαμε, το μυρίζαμε ή το βλέπαμε.
Ωστόσο ο Κάρει Μόρουετζ, που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι όσο ένα άτομο σκέφτεται περισσότερο τις τροφές που επιθυμεί και φαντασιώνεται μάλιστα την εμπειρία της δοκιμής τους, τόσο λιγότερο μειώνεται η επιθυμία του για τα συγκεκριμένα φαγητά.
Όταν σκεφτόμαστε μια τροφή ή ένα συγκεκριμένο φαγητό -  τί γεύση έχει, πώς μυρίζει, τι εμφάνιση έχει- σίγουρα αυξάνεται η διάθεση μας να το δοκιμάσουμε. Εάν όμως φανταστούμε ότι όντως το τρώμε και αισθανόμαστε τη γεύση του τότε μειώνεται η διάθεση μας να το καταναλώσουμε, υποστηρίζει  ο Μόρουετζ.

Πηγή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου