Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Φάρμακο του άσθματος ενάντια στην παχυσαρκία

Η αμλεξανόξη μείωσε το βάρος και ανέστρεψε τον διαβήτη και το λιπώδες ήπαρ σε παχύσαρκα ποντίκια

Φάρμακο του άσθματος ενάντια στην παχυσαρκία
Ενα φάρμακο για το άσθμα που δεν καλύπτεται από πατέντα φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσει στη μάχη με την παχυσαρκία

Ένα φάρμακο το οποίο χορηγείται για τη θεραπεία του άσθματος μπορεί επίσης να αναστρέψει την παχυσαρκία, τον διαβήτη αλλά και το λιπώδες ήπαρ. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι το φάρμακο αμλεξανόξη το οποίο δεν καλύπτεται από πατέντα μπορεί να είναι αποτελεσματικό και στη μάχη ενάντια στα περιττά κιλά, όπως αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Medicine».
Αλλαγή στην απόκριση του μεταβολισμού
«Ενας από τους λόγους για τους οποίους οι δίαιτες δεν είναι αποτελεσματικές σε ό,τι αφορά την απώλεια βάρους σε κάποια άτομα είναι ότι το σώμα των ατόμων αυτών προσαρμόζεται στις λιγότερες θερμίδες ‘ρίχνοντας’ τον μεταβολισμό. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός τους ‘υπερασπίζεται’ το βάρος του» εξήγησε ο καθηγητής Αλαν Σάλτιελ, διευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και επικεφαλής της νέας μελέτης και συμπλήρωσε: «Η αμλεξανόξη φαίνεται να αλλάζει την απόκριση του μεταβολισμού, τουλάχιστον στα ποντίκια».
Η συγκεκριμένη ουσία χορηγείται στην Ιαπωνία για την αντιμετώπιση του άσθματος εδώ και περισσότερα από 25 χρόνια και στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των ελκών του στόματος. Οπως δείχνουν τώρα τα πειράματα του καθηγητή Σάλτιελ και της ομάδας του μπορεί να είναι αποτελεσματική και ενάντια στην παχυσαρκία και στον διαβήτη αναστέλλοντας τη δράση δύο γονιδίων – των ΙΚΚΕ και ΤΒΚ1. Σημειώνεται ότι η ομάδα του καθηγητή Σάλτιελ ήταν η πρώτη που είχε εντοπίσει τη σύνδεση των δύο γονιδίων με τη μεταβολική ισορροπία από το 2009, οπότε και είχε κάνει σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Cell».

 Και τα δύο ποντίκια της φωτογραφίας ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Το ποντίκι δεξιά παρέμεινε παχύσαρκο ενώ το ποντίκι αριστερά το οποίο ήταν επίσης παχύσαρκο έγινε και πάλι... στιλάκι χάρη στη λήψη αμλεξανόξης (Credit:Shannon Reilly)

Τα γονίδια-«φρένα» του μεταβολισμού
«Η αμλεξανόξη φαίνεται ότι στα ποντίκια μπορεί να αναστείλει τη δράση των δύο γονιδίων τα οποία σε συνδυασμό αποτελούν ένα είδος ‘φρένου’ του μεταβολισμού. ‘Λύνοντας’ αυτό το ‘φρένο’ η ουσία φαίνεται ότι οδηγεί το σύστημα του μεταβολισμού στο να καίει περισσότερη ενέργεια και να αποθηκεύει λιγότερη».
Οι ερευνητές «σάρωσαν» χημικές ουσίες που περιλαμβάνονται σε μια μεγάλη βάση δεδομένων στο Κέντρο Χημικής Γενωμικής του Ινστιτούτου Επιστημών Ζωής αναζητώντας εκείνες που αναστέλλουν τη δράση των IKKE και ΤΒΚ1. Ετσι εντόπισαν την αμλεξανόξη. Στη συνέχεια απέδειξαν ότι η συγκεκριμένη ουσία έχει ευεργετική επίδραση ενάντια στην παχυσαρκία σε ποντίκια τα οποία ήταν παχύσαρκα είτε για γενετικούς λόγους είτε εξαιτίας ανθυγιεινής διατροφής. Η ουσία μείωσε το βάρος των παχύσαρκων ποντικιών και ανέστρεψε μεταβολικά προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία όπως ο διαβήτης και το λιπώδες ήπαρ.

Απώλεια βάρους και αναστροφή του διαβήτη
«Αυτά τα πειράματα μάς δείχνουν ότι, τουλάχιστον στα ποντίκια, το μονοπάτι ΙΚΚΕ/ΤΒΚ1 παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του βάρους αυξάνοντας την αποθήκευση ενέργειας και μειώνοντας την καύση θερμίδων. Αναστέλλοντας αυτό το μονοπάτι με μια ουσία μπορούμε να αυξήσουμε τον μεταβολισμό και να επιτύχουμε απώλεια βάρους αλλά και αναστροφή του διαβήτη» σημείωσε ο καθηγητής Σάλτιελ.
Πρέπει ωστόσο να υπογραμμιστεί ότι οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν η αμλεξανόξη θα είναι εξίσου αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας των ανθρώπων. «Εργαζόμαστε σκληρά επάνω σε αυτό» κατέληξε ο δρ Σάλτιελ.

Πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου