Νανοκάψουλες ενζύμων μειώνουν τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα
Σε λίγα χρόνια, ίσως και να μπορούμε να πιούμε και ένα κρασάκι παραπάνω χωρίς ενοχές
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιαςδημιούργησαν ένα «μαγικό» φίλτρο το οποίο με τη βοήθεια ενζύμων που μεταβολίζουν το αλκοόλ οδηγεί στη… νηφαλιότητα μετά την κατανάλωση ακόμη και μεγάλων ποσοτήτων του.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Nanotechnology», χορηγώντας ενέσιμα τις «θαυματουργές» νανοκάψουλες δύο ενζύμων σε μεθυσμένα ποντίκια κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα των τρωκτικών. Τα ποντίκια - party animal που έλαβαν την ένεση των ενζύμων... ξενέρωσαν πολύ πιο γρήγορα από άλλα τα οποία δεν έλαβαν τη θεραπεία.
Οι νανοκάψουλες ενζύμων που χρησιμοποίησαν οι ειδικοί
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν και τα πρώτα ευρήματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, η θεραπεία βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο και θα χρειαστεί αρκετά χρόνια δοκιμών προτού φτάσει στον άνθρωπο. Εκτιμούν παρόλα αυτά ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα γενιά φαρμάκων που θα δρουν ως «αντίδοτο» στη δράση του αλκοόλ στον οργανισμό. Μελλοντικά, όπως αναφέρουν, η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν αποκλείεται να λάβει τη μορφή χαπιού.
Κοκτέιλ… νηφαλιότητας
Η θεραπεία αποτελείται από έναν συνδυασμό δύο ενζύμων. Το ένα από αυτά είναι η οξειδάση η οποία όμως όταν καταλύεται παράγει ένα εν δυνάμει βλαβερό υποπροϊόν, το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Για τον λόγο αυτό στις νανοκάψουλες περιέχεται και ένα δεύτερο ένζυμο το οποίο διασπά το υπεροξείδιο του υδρογόνου.
«Είναι σχεδόν σαν να έχει κάποιος εκατομμύρια ηπατικά κύτταρα στο στομάχι και στο έντερο βοηθώντας τον οργανισμό να μεταβολίσει το αλκοόλ» εξηγεί χαρακτηριστικά ο δρ Γιουνφένγκ Λου, χημικός και βιομοριακός μηχανικός από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.
Πηγη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου